زمانی که فرد شاهد علائمی ، همچون گرفتگی راه تنفس از طریق بینی ، احساس درد در ناحیه صورت و جمع شدن ترشحات در گلو و بینی باشد ، احتمالاً دچار سینوزیت شده است. در چنین شرایطی باید به بهترین متخصص گوش حلق و بینی مراجعه نماید. اگر علائم بیماری در حد اولیه بوده و هنوز چنان حاد نشده باشد ، به احتمال زیاد پزشک با تجویز دارو می تواند آن را درمان کند ، ولی اگر دیرتر به پزشک مراجعه کرده باشد و بیماری به مرحله حاد و وسیعتری رسیده باشد ، با صلاح دید پزشک نیاز به آندوسکوپی بینی و سینوس خواهد بود. در این مقاله دکتر محمد حسین دادگرنیا ، بهترین متخصص گوش و حلق و بینی در یزد با پرداختن به تمامی جنبه های جراحی آندوسکوپی و اطلاعات جامع در این باره به شما آگاهی لازم جهت انجام این پروسه را می دهد.

 

آندوسکوپی بینی و سینوس - دکتر دادگرنیا

علائم سینوزیت

این بیماری نیز همانند سایر بیماری ها ، دارای یکسری علائم است که در صورت مشاهده هر یک از آنها که در پایین ذکر شده اند ، شخص می تواند به متخصص مراجعه کند. دقت کنیدکه داشتن هرگونه از علائم گفته شده می تواند نشانه هایی از بیماری دیگری باشد ، اما اگر این علل بعد از چندین روز متوالی همچنان ماندگار بود ، بهتر است پیگیری کرده و به متخصص گوش و حلق و بینی حتما مراجعه کنید. نشانه های بیماری شامل:

  • ترشحات چرکی از بینی
  • گرفتگی های شدید بینی
  • درد شدید در ناحیه سر و پیشانی

سینوزیت عمدتا بر اثر انسداد سینوس ها به وجود می آید که به موجب آن غشاهای مخاطی متورم می شوند و ممکن است شخص دچار اختلالات تنفسی ، درد و ترشحات بیش از حد گردد.

سینوس ها در کجا قرار گرفته اند ؟

تمامی اشخاص در مجموع هر سمت صورت 8 سینوس را دارند:

  • سینوس فکی(ماگزیلاری) :در پایین چشم ها و در استخوان گونه قرار دارد.
  • سینوس پیشانی : در قسمت فوقانی چشم ها و در استخوان پیشانی واقع شده
  • سینوس اتموئید (پرویزنی) : بین هر دو چشم و دماغ در استخوان پرویزنی واقع است
  • سینوس شب پره ای(اسفنوئید) : در پشت سینوس اتموئید در استخوان جمجمه در قسمت تحتانی غده هیپوفیز وجود دارد

در برخی مواقع ممکن است فرد بیمار همزمان درگیری چندین سینوس را تجربه کند که این امر با معاینه دقیق ، بهترین متخصص با تکیه بر علم و تجربه ایشان تشخیص داده شده و روند درمان ، در صورت نیاز ، با جراحی آندوسکوپی پیش می رود.

کاربرد تشخیصی آندوسکوپی بینی و سینوس

بعضی از بیماری های بینی به خصوص بیماری های مخاطی ، در سی تی اسکن و یا حتی MRI به خوبی قابل مشاهده نیستند و متخصص نمیتواند به طور دقیق بیماری را تشخیص دهد. در این نوع خاص ، بهترین روش تشخیص استفاده از جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس است. عمده ویژگی این روش ، عدم نیاز به پرتوهای مضر است. به همین دلیل ، افراد می توانند بدون نگرانی به این روش عارضه مربوطه برای آنان تشخیص داده می شود. شایان ذکر است که با صلاحدید پزشک حتی زنان باردار نیز منع استفاده از آندوسکوپی را ندارند و در انجام این نوع جراحی خطری مادر و جنین را تهدید نمیکند.

کاربرد درمانی آندوسکوپی بینی و سینوس

با تشخیص و صلاح دید بهترین متخصص گوش و حلق و بینی برای بیمار از بی حسی موضعی و یا بیهوشی عمومی استفاده می شود. در این روش ، با استفاده از لوله های بسیار ظریف و لنزی که بر سر آن قرار دارد ، جراح می تواند التهاب و عفونت های موجود را تخلیه کند. مهمترین تفاوتی که جراحی آندوسکوپی سینوس با دیگر روش ها دارد ، در این است که فقط دهانه سینوس بازتر می شود و صدمه ای دیگر به بافت های سالم بینی وارد نمی گردد.

جراحی آندوسکوپی بینی چگونه انجام می شود؟

یک جراحی به روش بسته است که بدون ایجاد برش صورت می گیرد. همانگونه که از نام تکنیک پیداست می دانید که انجام این جراحی توسط دستگاهی به اسم آندوسکوپ صورت می گیرد. آندوسکوپ دارای لوله ای باریکی است و دوربین بسیار کوچکی بر سر لوله متصل می باشد. با استفاده از دوربین ، دکتر دید کامل و خوبی از شرایط سینوس ها دارد و به راحتی و با دقت بالا دست به تشخیص می زند و طبق تشخیص درمان بیمار را آغاز می کند.

در چه شرایطی نیاز به جراحی آندوسکوپی بینی پیدا می کنید؟

این روش ، در جهت درمان و تشخیص بیماری و اختلالات پیش آمده و آندوسکوپی بینی و سینوس مورد استفاده قرار می گیرد. این پروسه ، می تواند مکان خونریزی و تورم در بافت بینی را نشان دهد ، همچنین این روش برای بررسی زائده ای که احتمال سرطانی بودن آن موجود باشد نیز به کار می رود. در برخی موارد نادر ، آندوسکوپی بینی به عنوان یک روش برای خارج کردن شیء از بینی کودک استفاده می شود. افرادی که مشکلات تنفسی و سینوسی آن ها با درمان های دیگر معالجه نشده ، بیمارانی که به علت اختلالات به وجود آمده در سینوس و بینی نفس کشیدن برایشان سخت است و افرادی که مسیر عبور مایعات در سینوس هایشان انسداد پیدا کرده باشد می توانند تحت روش آندوسکوپی درمان شوند.

جراحی آندوسکوپی سینوس به چه طریق انجام می گیرد؟

همانطور که پیش از این بیان شد می دانید که سینوزیت بر اساس گرفتگی های سینوس به وجود می آید و در روش درمان ، جراح با استفاده از دستگاه آندوسکوپ دست به جراحی میزند و اختلال ایجاد شده را به خوبی برطرف می کند. طی مراحل جراحی ، متخصص قسمت های تخریب شده از سینوس را نیز ترمیم کرده و موجب بهبود آن ها می شود.

جهت انجام آندوسکوپی بینی و سینوس  در ابتدا پزشک ، از شرایط فیزیکی و جسمی بیمار آگاه می شود و طبق داده هایی که دریافت کرده است تصمیم می گیرد که این متد ، تحت بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی صورت بگیرد.

کاربرد های جراحی آندوسکوپی

روش آندوسکوپی برای تشخیص تعداد بسیاری از بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرد که عمده کاربرد پذیری این روش ، تشخیص سینوزیت است که درباره این موضوع توضیحاتی ارائه شد و همچنین کاربردهای متعددی را در پی دارد که عمده آن ها به شرح زیر است :

  • درمان انسداد مجاری اشک
  • درمان سینوزیت
  • برطرف کردن پولیپ بینی
  • درمان انحراف بینی
  • جراحی شکاف های بینی

آندوسکوپی بینی و سینوس برای چه افرادی مناسب نیست؟

همانطور که اشاره شد ، آندوسکوپی سینوس و بینی یک روش تشخیصی است که با استفاده از یک دستگاه آندوسکوپ ، پزشک می‌تواند داخل دهانه بینی و سینوسها را مشاهده کند. این روش معمولاً برای تشخیص و درمان مشکلات ناشی از عفونت ، التهاب ، ترشحات غیر طبیعی ، پلیپ‌ها و دیگر مشکلاتی استفاده می‌شود که به دستگاه تنفسی بالایی مرتبط هستند. با این حال ، برخی از افراد برای انجام آندوسکوپی سینوس و بینی مناسب نیستند ؛ به دلیل مشکلات خاصی که ممکن است در طول این روش برای آن‌ها به وجود آید.

افرادی که مشکلاتی مانند فشار خون بالا ، ضعف عضلات قلبی ، مشکلات عروقی ، سابقه اینفارکتوس قلبی و یا سابقه جراحی قلبی دارند ، قبل از انجام آندوسکوپی سینوس و بینی نیاز به مشاوره پزشکی دارند. این افراد باید شرایط قلبی و عروقی خود را به دقت بررسی کنند تا از هرگونه خطری جلوگیری شود.

افرادی که سابقه تروما (ضربه) یا جراحی در ناحیه بینی دارند ، ممکن است در معرض خطر بالایی برای آسیب‌های اضافی در اثر آندوسکوپی باشند. در این صورت ، پزشک باید شرایط قبلی بیمار را بررسی کند و تصمیم مناسبی درباره انجام یا عدم انجام این روش بگیرد.

افرادی که سابقه نزدیک‌ترین عمل جراحی (مثلاً در چند هفته یا ماه گذشته) دارند ، قبل از انجام آندوسکوپی سینوس و بینی باید با پزشک خود مشورت کنند.

افرادی که دارای مشکلات تنفسی مانند آس م، برونشیت مزمن ، انسداد مزمن ریه و یا گرفتگی نفس هستند ، باید از انجام آندوسکوپی سینوس و بینی پرهیز کنند یا به دقت تحت نظر پزشک خود قرار بگیرند. این روش ممکن است باعث تحریک بیشتر راه‌های هوایی شود و برای افراد با مشکلات تنفسی ممکن است مشکلات جدی ایجاد شود.

افرادی که سابقه نزدیک‌ترین عفونت سینوسی (مانند التهاب سینوس) را داشته‌اند ، باید قبل از انجام آندوسکوپی سینوس و بینی بهبود کامل یافته باشند.

مزایای انجام روش آندوسکوپی بینی و سینوس

جراحی آندوسکوپی با استفاده از وسیله ای به نام آندوسکوپ صورت می گیرد ، در نتیجه از روش های کم تهاجم به حساب می آید و اصولا سرپایی انجام می شود.

هیچ گونه برشی در بیرون و یا حتی داخل بینی ایجاد نخواهد شد و در نتیجه ، هیچگونه اسکار و بخیه ای نیز در کار نخواهد بود که این امر ، دوره نقاهت را بسیار کوتاه و آسان می کند. این متد خونریزی ، تورم و کبودی را نسبت به دیگر روش ها که به صورت باز انجام می شوند را ندارد.

بهترین زمان انجام روش آندوسکوپی بینی و سینوس چه زمانی است؟

باتوجه به گفته هایی که پیش تر بیان شد ، میدانید که این روش هم در راستای درمان و همچنین در راستای تشخیص مورد استفاده قرار می گیرد. اگر استفاده این روش در جهت درمان باشد ، بدانید که بهترین زمان انجام آندوسکوپی جهت درمان ، مرحله ایست که باقی روش های درمانی در روند رفع عارضه موثر نبوده اند و بر اساس نظر متخصص و شرایط بیمار استفاده از این روش را تجویز می کند. شایان ذکر است در برخی مواقع ، سینوزیت با استفاده دوره ای از دارو برطرف شده ، اما بعد از گذشت مدتی مجدد عود پیدا می کند. در نتیجه بهتر است با استفاده از آندوسکوپی درمانی اساسی را پیش بگیرید.

در مرحله تشخیص می توان از روش هایی مانند تصویربرداری به روش MRI ، سی تی اسکن و از این قبیل روشها انجام داد ، اما باید دقت داشت که از روش آندوسکوپی نیز برای تشخیص بیماری می توان استفاده کرد ، لذا خوب است بدانید که انتخاب این متد به خصوص برای زنان باردار و یا حتی بیماران قلبی روش درمانی بهتر و امن به حساب می آید.

اقدامات قبل از انجام آندوسکوپی بینی و سینوس به شرح زیر است

ابتدا باید بیمار تمامی سوابق بیماری ها و جراحی های قبل را به متخصص اطلاع بدهد و انجام یکسری آزمایشات اولیه ، برای اطلاع از سلامت عمومی خود را جدی بگیرد و نتیجه آزمایش را حتما به متخصص اطلاع دهد. حداقل دو هفته قبل از انجام فرایند آندوسکوپی باید دقت داشت که مصرف هرگونه نیکوتین و الکل را قطع کنید ، زیرا نیکوتین موجود در سیگار و قلیان باعث اختلال در روند بهبود فرد می شود. مجددا 14 روز قبل از جراحی باید به خاطر داشت که نباید از داروهای رقیق کننده ای مانند آسپرین استفاده کرد.

مراقبت های پس از انجام جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس

در دوره نقاهت بایستی توصیه های پزشک را به خوبی مد نظر داشت. از انجایی که این پروسه از طریق بینی انجام گرفته است ، امکان دارد کمی لخته خون در مجاری ایجاد شود و فرد کمی احساس گرفتگی داشته باشد ؛ بدین ترتیب با استفاده از سرم های شستشو می تواند این حس را برطرف کند. بهتر است 7 الی 10 روز ابتدایی بعد از روند جراحی ، در هنگام استراحت و خواب ، سر خود را از بدن بالاتر قرار دهید. دقت داشته باشید که هیچگونه فشاری نباید به بینی وارد شود ، چرا که احتمال دارد موجب خونریزی گردد. از فین کردن تا هفت روز پس از جراحی خودداری کنید.

عوارض جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس

هرگاه در انتخاب خود دقت بالایی داشته باشید و برای درمان اختلال به وجود آمده به بهترین متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید ، طبیعتا از یکسری عوارض در امان خواهید ماند ، ولی اگر با ناآگاهی و بدون تحقیق فرد نا معتبر و بی تجربه را جهت انجام روند جراحی آندوسکوپی انتخاب کنید ، به دلیل نداشتن تبحر کافی در انجام جراحی مذکور ، عوارض به وقوع می پیوندد. این عوارض ، اعم از اختلالات تنفسی و خونریزی های شدید می باشند. در نتیجه در انتخاب خود نهایت دقت را داشته باشید که نیازی به جراحی مجدد جهت ترمیم روند اشتباه نداشته باشید.

  • سردرد بعد از عمل سینوس : فرد احساس کمی درد بعد از اتمام جراحی آندوسکوپی دارد که کاملا طبیعی به شمار می آید. برای رهایی از این درد طبق دستورالعمل داده شده توسط پزشک مسکن مصرف کنید.
  • رژیم غذایی بعد از انجام جراحی : بر اساس صلاح دید بهترین متخصص ، بهتر است هفته اول بعد از پروسه آندوسکوپی از غذاهای نرم و آبکی استفاده کنید

ویژگی های مد نظر جهت انتخاب بهترین متخصص برای انجام جراحی آندوسکوپی

کمتر کسی است که نگران نتیجه جراحی نباشد و به دنبال شخصی ماهر و باتجربه نگردد. بهتر است بدانید برای داشتن پروسه ای راحت و نتیجه ای مطلوب باید خود را به دست بهترین متخصص بسپارید که جای هیچگونه نگرانی را در ذهن نگذارد. در این مورد دقت کنید که متخصص باید خصوصیات زیر را دارا باشد تا بتواند به بهترین نحو جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس را انجام دهد :

  • سابقه معتبر پزشکی و جراحی گوش و حلق  و بینی
  • متعهد و دلسوزانه روند را انجام دهد
  • داشتن نمونه های عمل های موفق در زمینه مورد نظر بیمار
  • برخورداری از متد های روز دنیا

جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس جهت بزرگ شدن کانال و منافذ

در بررسی ها و معاینات تکنیکال توسط بهترین متخصص گوش و حلق و بینی در یزد می تواند محل سینوس های متورم  را مشخص کند. در برخی موارد می توان با این روش انحراف جزئی تیغه بینی را بهبود بخشید. در بسیاری از موارد ممکن است که شاخک های داخل حفره ها که برای تصفیه و پاکسازی هوا در بینی به کار رفته نیز به بهبود نیاز داشته باشند که می توان از آندوسکوپی بینی و سینوس یزد نیز برای این امر بهره مند شد. علاوه بر این موارد ، می توان از روش نوین بالن گذاری به وسیله آندوسکوپی بینی و سینوس جهت بزرگ کردن کانال و منافذ استفاده کرد.

بهترین متقاضی های آندوسکوپی بینی و سینوس

  • آن دسته از افراد که مشکلاتشان با انجام آندوسکوپی بینی و سینوس در یزد برطرف نشده است می توانند با انجام این روند ، اختلال موجود در بینی را بهبود ببخشند.
  • افرادی که مجاری سینوس آنان دچار انسداد شده است ، می توانند با آندوسکوپی سینوس و بینی به آزاد سازی این مجاری اقدام کنند.
  • کسانی که در بینی و سینوس ها دچار اختلال هستند نیز از دسته کسانی به شمار می روند که می توانند از مزیت های این روند بهره ببرند.
  • اشخاصی که در بینی و سینوس ها دچار التهاب و تورم غشای مخاطی شده اند نیز بهتر است که از آندوسکوپی بینی و سینوس استفاده کنند.

آیا آندوسکوپی بینی و سینوس با درد همراه است ؟

بینی از حساسیت بالایی برخوردار است و جهت پیشگیری از بروز درد می توان از ماده بی حسی موضعی درون دماغ استفاده کرد تا فرد در زمان انجام پروسه احساس درد نداشته باشد.

در چه موارد می توان از آندوسکوپی بینی و سینوس استفاده کرد ؟

در مواقعی که فرد به پولیپور بینی و همچنین تومورهای خوش خیم ، سردرد های رینولوژیک ، ریزش اشک مزمن و بسیاری موارد دیگر مبتلا شود ، برای درمان و تشخیص همگی این موارد می توانند از آندوسکوپی بینی و سینوس استفاده کنند.

هزینه آندوسکوپی بینی و سینوس

هزینه آندوسکوپی بینی و سینوس همانند هر گونه جراحی دیگر وابسته به یکسری نکات است که باید همگی را در نظر بگیرید: این نکات شامل دستمزد بهترین متخصص ، روش تشخیص بیماری ، کلینیک و نوع و میزان شدت بیماری همگی از قبیل علل های موثر در هزینه نهایی این جراحی به حساب می آیند. شما با مراجعه به مطب دکتر و انجام معاینات لازم هزینه نهایی از سوی ایشان به شما ابلاغ می گردد.

تفاوت اندوسکوپ با رینوسکوپی

اگرچه هردو روش های اندوسکوپی بینی و سینوس ها و رینوسکوپی به منظور تشخیص علائم غیر عادی در داخل بینی می باشند ، اما در بخش نوع و محل عارضه ، دارای تفاوت های بسزایی هستند. رینوسکوپی با کمک یک اسپکولوم بینی و منبع نوری قوی ، امکان دید محدود تری را به حفره های بینی را فراهم می کند.

در این روش ، به بررسی برخی عوامل همانند محل ترشحات غیر طبیعی ، چرک ، ویژگی های سطح مخاط ، وجود بافت غیر طبیعی پرداخته می شود. این روش ، به تنهایی برای تشخیص مشکلات بینی کافی نبوده ولی بخشی از پروسه تشخیص به حساب می آید. در عوض ، آندوسکوپ امکان مشاهده و ارزیابی مستقیم آناتومی داخلی عمیق تر بینی و سینوس ها را به شرح موارد ذکر شده در مقاله فوق برای پزشک فراهم می نماید.

تفاوت سی تی اسکن و آندوسکوپی بینی و سینوس ،کدام روش بهتر می باشد؟

معمولا پروسیجر سی تی اسکن در مطب متخصص انجام می شود. بازه زمانی لازم برای این تکنیک تشخیصی معمولا کمتر از پنج دقیقه به طول می انجامد. از آن جایی که سی تی اسکن سطوح بسیار پایینی از اشعه ساطع می کند ، در دسته روش های بی خطر در نظر گرفته می شود. به طور کل ، این تصویربرداری ها برای ارزیابی علل خروپف ، احتقان ، مشکلات گوش و یا تنفسی انجام می گردند.

اگرچه این متد یک راهکار طلایی در تشخیص رینوسینوزیت در نظر گرفته می شود ، اما انجام آندوسکوپی بینی برای بررسی تغییرات آناتومیک و مخاطی داخلی دماغ ضروریست. آندوسکوپی بینی به عنوان یک روش موثر تشخیصی اولیه رینوسینوزیت پیشنهاد می شود.

تصاویر بدست آمده در این تکنیک ، به عنوان مستندی برای مشاهده نتایج درمان در بازدیدهای بعدی استفاده شود. به همین علل ، آندوسکوپی صلاحیت لازم برای تایید و یا رد یافته های سی تی اسکن را دارا می باشد.