تا به حال دچار گرفتگی صدا شده اید ؟ تا به حال درد در ناحیه حنجره را احساس کرده اید؟ بی شک همه ما حداقل یکبار دچار التهاب حنجره در مواقعی که حالت سرماخوردگی داشته ایم را تجربه کرده ایم. به گفته دکتر محمد حسین دادگرنیا ، بهترین متخصص گوش و حلق وبینی در یزد ، بایستی به یاد داشته باشید که لارنژیت می تواند زمینه های دیگری را نیز داشته باشد ، این بیماری ممکن است در شرایط حاد ، خطر ساز نیز باشد.
التهاب حنجره چیست ؟
از رایج ترین و متداول ترین عارضه هایی است که تار های صوتی را در گیر کرده و موجب بروز تورم آنان می شود. چین های صوتی موجود در حنجره موجب می شود که بتوان صدا داشت و به راحتی قادر به حرف زدن هستید. علاوه بر این چین ها و مخاط موجود ، چند غضروف وجود دارد که باعث می شوند از تارهای صوتی محافظت کنند و تولید صدا را یاری کنند. وجود مخاط بر روی تارهای صوتی کمک می کند که انعطاف و نرم بودن آن ها و علاوه بر این موارد حرکت تار های صوتی را آسان می کند. به عنوان مثال حضور این مخاط بر تار های صوتی زمینه ساز تولید انواع نت در سطح پایین و بالا را برای فرد فراهم می سازد. لارنژیت در واقع این مخاط را درگیر می سازد و موجب تورم و التهاب می شود.
تنوع التهاب حنجره :
تورم و قرمزی به وجود آمده در حنجره می تواند در دو حالت مختلف به وجود بیاید. حاد و مزمن هر دو شرایط این بیماری را متفاوت می سازد. عبارتند از :
-
لارنژیت شدید :
این بیماری در وضعیت حاد به طور ناگهانی پدید می آید و خوبی آن این است که خود را مانع است. به عبارت ساده تر یعنی بیشتر از یک حد پیشرونده نخواهد بود. دلایل پیدایش التهاب حنجره حاد عبارتند از :
- واقع شدن در مقابل علل استنشاقی سمی
- پیدایش عفونت های مبنی بر دستگاه های تنفسی
دقت داشته باشید که این علل عفونی عمدتا ویروسی هستند و در برخی مواقع می توانند علت باکتریال داشته باشند. در مواردی که علت این عفونت باکتریال می باشد ، گلبول های سفید در خون آن ها را از بین میبرند. به توصیه بهترین متخصص گوش و حلق و بینی در یزد اگر علائم و نشانه های این بیماری بیش از 3 هفته باقی بماند لارنژیت مزمن به شمار می آید.
-
التهاب مزمن :
این نوع عمدتا به علت صدمات طولانی و مکرر به وجود می آید. به عنوان مثال شخصی که سال های بسیاری است مصرف سیگار را داشته و نیکوتین بر مخاط حنجره تاثیر مخرب گذاشته باشد. همانطور که مدت ماندگاری التهاب حنجره مزمن طولانی است ، مدت زمان مورد نیاز جهت درمان نیز بسیار می شود. به خصوص که ابتدا باید دلیل این بیماری مشخص شود و آن را از میان برداشت که بتوان لارنژیت را به خوبی درمان کرد.
دلایل به وجود آمدن التهاب حنجره چیست ؟
هر دو نوع این عارضه می توانند دلایل مختلفی داشته باشند. در اینجا علت های پیدایش هر دو نوع را به صورت جدا گانه مورد بررسی قرار می دهیم.
دلیل به وجود آمدن لارنژیت حاد عبارتند از :
- مریضی های عفونی
- آسیب های حنجره ای
- ضربه به تار صوتی
- آلرژی
- گرما
- مواد سمی
علائم لارنژیت در بزرگسالان چه هستند؟
علائم لارنژیت در بزرگسالان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ضعف صدا و تلفظ نامنظم: صدای شما ممکن است پایین بیاید یا دارای تغییراتی باشد و نتوانید به طور نرمال صحبت کنید.
- تسکین صدا: صدای شما ممکن است خشک، ترشح داشته باشد یا برخی از صداها را نتوانید تولید کنید.
- سرفه خشک: ممکن است سرفه معمولی باشد
- گرفتگی صدا: برخی از بیماران ممکن است صداهای ضعیف تولید کنند.
- تنگی نفس: در موارد شدید، تنگی نفس می تواند به علایم اورژانسی تبدیل شود و به دلیل مسدود شدن راه هوایی نیاز به کمک پزشکی فوری داشته باشد.
ممکن است برخی از این علائم به دلایل دیگری نیز باشند، اما اگر مشکوک به بروز لارنژیت هستید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید و تشخیص درستی دریافت کنید.
علائم بیماری لارنژیت در کودکان
لارنژیت یک التهاب در قسمت حنجره و صدازدایی است که می تواند در کودکان رخ دهد. برخی از علائمی که می تواند نشان دهنده لارنژیت باشد عبارتند از:
- سرفه خشک یا سرفه با صدا
- تولید صدای خفیف
- سختی در صحبت کردن یا صحبت کردن با صدای نارسا
- تغییر تن صدا، مانند صدای خشک و خشن
- درد یا تحریک در حنجره
- تنگی نفس یا دشواری در نفس کشیدن
تفاوت لارنژیت و فارنژیت چیست؟
لارنژیت و فارنژیت هر دو بیماری های التهابی حنجره هستند، اما تفاوت هایی بین آن ها وجود دارد:
- لارنژیت: این بیماری به التهاب حنجره اشاره دارد و ممکن است ناشی از عفونت ویروسی یا باکتریایی، آلرژی، استفاده نادرست از صدا، تنفس در محیط های خشک و آلوده و یا استفاده بیش از حد از مواد تحریک آور مثل سیگار و الکل باشد. علایم آن می تواند شامل سوزش و درد حنجره، خشکی و تبخال محیط حنجره، تکرار تغییرات صدا و سختی در صحبت کردن باشد. در اغلب موارد، لارنژیت خود به خود درمان می شود و به عمد شدن صدای آرام گرفتن و استفاده از روش های آرامش بخش برای حنجره کمک می کند.
- فارنژیت: این بیماری به التهاب قسمت عقبی حلق به عنوان نتیجهی عفونت ویروسی یا باکتریایی، تحریک تنفسی، عوامل آلرژیک (مانند آلرژی به گرده گیاهان) یا عوامل آسیب دهنده (مانند دود سیگار یا مواد شیمیایی) اطلاق می شود. علایم فارنژیت شامل درد و سوزش در عقب حلق، دغدغه، سرفه و حس لغزنده در حلق می شود. درمان فارنژیت بستگی به علت اساسی آن دارد، ممکن است شامل استفاده از ضد باکتریایی یا ضد ویروسی، استفاده از آب گرم و سولفوریک برای آب گرم نگه داشتن حلق و استفاده از آرام بخش های متداول باشد.
علل پیدایش التهاب مزمن حنجره :
به خاطر داشته باشید که عارضه فوق در حنجره می تواند به تار های صوتی آسیب برساند و قادر است که باعث پیدایش ندول صوتی یا پولیپ حنجره گردد.
- ضربه به تار صوتی
- رفلاکس حلقی حنجره ای
- استنشاق دود سیگار
- بیماری های خود ایمنی
- استفاده از نوشیدنی های الکلی
- سینوزیت مزمن
نشانه ها و علائم التهاب حنجره :
طبق گفته های بالا می دانید که این بیماری با شدت و میزان متفاوت قابل رویت است. از این رو نشانه ها و علائم این بیماری در افراد متفاوت می باشد.
- گرفتگی صدا
- درد حنجره
- صدای خفیف
- سرفه های خشک
- خشکی گلو
- اختلال در تنفس
- خس خس در زمان نفس کشیدن
- اختلال در بلع
آیا گرفتگی صدا به التهاب حنجره مرتبط است ؟
طبیعتا هر نوع گرفتگی صدا نمی تواند علت این بیماری باشد. بی شک دلایل دیگری وجود دارد که علت بروز گرفتگی صدا در فرد باشد. به طور عمده موارد زیر می توانند باعث به وجود آمدن گرفتگی صدا شوند. اعم از :
- ندول تار صوتی
- پولیپ حنجره
- کیست حنجره
- سرطان حنجره
- فلج تار صوتی
- اسپاسم و گرفتگی عضلات حنجره
شایان ذکر است که این احتمال وجود دارد ، شما به یکی از موارد زیر مبتلا شده باشید ولی دچار لارنژیت نباشید. اما در هر صورت بهتر است با مشاهده کمترین نشانه به دکتر محمد حسین دادگرنیا ، بهترین متخصص گوش و حلق و بینی در یزد مراجعه کنید.
تشخیص التهاب حنجره :
زمانی که فرد به دکتر مراجعه می کند در روند تشخیص لارنژیت نیاز است که معاینات لازم را مورد بررسی انجام دهید و استروبوسکوپی از حنجره ( به بیان ساده تر می شود عکس برداری رنگی از حنجره ) به عمل بیاید. طبق گفته های قبل از علل التهاب مطلع شده اید و برای تشخیص و روند درمان پزشک به سابقه بیمار و علت پیدایش این عارضه احتیاج دارد. در روش عکسبرداری رنگی حنجره بهترین متخصص بر اساس شرایط فرد عکس گرفتن از مسیر دهانی یا بینی را انتخاب می کند. در این بررسی دکتر می تواند رنگ مخاط حنجره ، وضعیت تارهای صوتی ، باز و بسته شدن و همچنین میزان التهاب به وجود آمده به خوبی قابل رویت می باشد. در بعضی موارد که پزشک به نوع ضایعه مشکوک باشد می تواند از روش بیوپسی نیز استفاده کند. در این روش با برداشتن نمونه ای از این بافت از احتمال بدخیم بودن آن اطمینان حاصل می کنند.
پیشگیری از التهاب حنجره به چه صورت است ؟
همانطور که می دانید همواره پیشگیری از درمان بهتر است. برای مقابله از ابتلا به لارنژیت راهکارهایی وجود دارد که با رعایت و عملی کردن آنان می توان به نتیجه ای مطلوب رسید. گفتنی است که این موارد علاوه بر پیشگیری از این عارضه می تواند مانعی برای پیدایش دیگر بیماری ها نیز باشد. ابتدایی ترین و مهمترین راه کار برای پیشگیری این است که از خشکی و تحریک بیش از اندازه بپرهیزید. علاوه بر این موارد زیر را نیز پیشنهاد می کنیم. عبارتند از :
- عدم استعمال دخانیات : از دیرباز شنیده اید که کشیدن سیگار برای سلامتی مفید نیست. اما خوب است بدانید که نیکوتین موجود در سیگار باعث می شود که حنجره خشک شود. دقت داشته باشید که دود این ماده مضر حتی اگر شما خود استفاده کننده نیز نباشید می تواند به سلامتی شما آسیب برساند.
- نوشیدن مایعات : دقت داشته باشید که نوشیدنی های حاوی الکل باعث می شود که بدن شما کم آب گردد. بنابراین بهتر است که مصرف الکل را به حداقل برسانید. بهتر است که در طی روز هشت لیوان آب مصرف کنید و حنجره خود را از خشکی دور نگهدارید. این کار باعث می شود که التهاب حنجره شما به زودی بهبود یابد.
- ادویه را کاهش دهید : فلفل یکی از مواردی است که می تواند تار های صوتی را تحریک کند. علاوه بر ان می تواند باعث پیدایش بیماری های معده به خصوص رفلاکس ان گردد.
- از سرماخوردگی دوری کنید : برای داشتن بدنی سالم بهتر است که مصرف میوه و سبزیجات را افزایش دهید. گلو خود را صاف نکنید. به جای آن بهتر است که مصرف آب را بیشتر کنید.
درمان لارنژیت :
مناسب ترین نوع درمان التهاب حنجره بر اساس شدت بیماری ، علت به وجد آمدن و میزان مدت ماندگاری بیماری مشخص می شود. در نوع حاد با رعایت و روش های درمان خانگی عموما درمان می شود. اما همانطور که قبل تر بیان شد اگر علائم شدید بود بهتر است که توسط بهترین متخصص گوش و حلق و بینی در یزد معاینه شوید. نوع دیگر که در ابتدا باید به پزشک مراجعه کنید.این حالت باید مورد توجه قرار گرفت زیرا بیش از سه هفته به طول می انجامد و باید تحت نظر دکتر روند بهبودی را پشت سر گذاشت.
بررسی درمان های خانگی برای التهاب حنجره
همانطور که اشاره کردیم لارنژیت حنجره دو نوع دارد که نام آن ها لارنژیت حاد و مزمن می نامیم . نوع حاد این بیماری تنها در مدت زمان کوتاهی برطرف شدن و نیاز به نوع درمان خاصی ندارد . تنها اقدام شما این است که با مصرف مواد خوراکی مناسب ، بر سرعت بهبودی این عارضه در جعبه تولید صدا بیفزایید .
سرکه : یکی از مواد خوراکی موثر در درمان این بیماری ، سرکه است که با خاصیت ضد میکروبی خود از میزان عفونت و باکتری در حنجره می کاهد . البته در نظر داشته باشید که ترکیب این ماده با عسل ، خاصیت آن را دو چندان می کند . نحوه مصرف آن نیز شامل محدودیت خاصی نمی شود و می توانید تا زمان بر طرف شدن التهاب حنجره ، دو بار در طول روز به مصرف آن اقدام کنید . البته یک نکته اساسی در مصرف سرکه سیب وجود دارد و آن این است که در صورتی که التهابات ناشی از ریفلاکس اسید باشد ، مصرف این ماده اسیدی می تواند برای شما خطرناک باشد ؛ بنابراین پیش از هر چیز از نوع التهابات موجود در حنجره تان آگاه شوید .
نوشیدن چای عسل : شاید تا به حال این اتفاق برایتان افتاده باشد که در زمان سرماخوردگی و داشتن گلو درد ، به مصرف نوشیدنی های گرم جهت تسکین درد های ایجاد شده اقدام کرده باشید . در لارنژیت حنجره نیز این موضوع صادق است ؛ زیرا برخی از چای های گیاهی نظیر بابونه ، با خاصیت آنتی اکسیدانی که دارند نه تنها سیستم ایمنی بدن شما را تقویت کرده بلکه از میزان التهابات موجود در حنجره نیز می کاهد.
معجزه مصرف زنجبیل : خواص دارویی زنجبیل برای درمان انواع سرفه های خشک و بیماری های تنفسی ثابت شده است . همچنین استفاده از آن می تواند با کاهش عفونت و باکتری های موجود در گلو ، از التهابات حنجره بکاهد . نحوه مصرف آن نیز آسان است و در ترکیب با چای یا سوپ معجزه خود را نشان خواهد داد .
دیدگاه خود را بنویسید