التهاب حنجره یا لارنژیت یکی از مشکلات رایجی است که می‌تواند به طور ناگهانی آغاز شود و طی 2 تا 3 روز شدت یابد. تصور کنید صبح از خواب بیدار می‌شوید و متوجه می‌شوید که صدایتان گرفته و یا گلودرد دارید. اگرچه در بسیاری از موارد این پیشامد موقت است و عواقب جدی ندارد، اما می‌تواند نگرانی زیادی ایجاد کند. لارنژیت می‌تواند بر توانایی صحبت کردن و حتی نفس کشیدن شما تأثیر بگذارد و باعث ایجاد اضطراب و ناراحتی زیادی شود. در این مقاله از دکتر محمد حسین دادگرنیا ، به بررسی علل، علائم و روش‌های تشخیص لارنژیت می‌پردازیم تا به شما کمک کنیم با این بیماری آزاردهنده مقابله کنید و صدای طبیعی خود را بازیابید.

التهاب حنجره یا لارنژیت چیست؟

لارنژیت در واقع التهاب حنجره است. حنجره اندامی از بدن است که مسئول اجازه دادن به ورود هوای دمی و خروج هوای بازدمی است. همچنین مهم‌ترین قسمت برای تولید صدا است. به این دلیل که پرده‌های صوتی در این مکان واقع شده‌اند. التهاب حنجره یا لارنژیت زمانی اتفاق می افتد که حنجره یا تارهای صوتی فرد در اثر آسیب دیدگی، عفونت یا استفاده بیش از حد ملتهب می شود.

التهاب حنجره یا لارنژیت ممکن است خفیف باشد. یعنی در یک دوره کوتاه اتفاق افتاده و آثار آن کمتر از 3 هفته باقی بماند. نوع دیگر آن التهاب حنجره مزمن یا طولانی مدت است که ممکن است بعد از گذشت 3 هفته همچنان به قوت خود باقی مانده و هیچ بهبودی حاصل نشده باشد.

عوامل بسیاری می تواند منجر به بروز التهاب و در نتیجه لارنژیت شود. عفونت های مسری، عوامل محیط و عفونت های باکتریایی از جمله عواملی است که زمینه ساز بروز بیماری لارنژیت در افراد شود.

علائم لارنژیت حنجره 

نشانه اصلی لارنژیت گرفتگی صدا است. علائم دیگر لارنژیت مزمن عبارتند از:

  • خلط زیاد
  • سرفه ‌های مداوم
  • مشکل در بلع
  • احساس یک توده در گلو
  • گلودرد شدید
  • از دست دادن صدا
  • تب

این علائم معمولاً خفیف بوده و تنها با استراحت دادن به صدا قابل درمان خواهد بود. نوشیدن آب یا دیگر مایعات غیر کافئینی نیز می تواند به نرم و روان کردن گلو کمک کند.

نشانه های بیماری لارنژیت در کودکان

علائم مربوط به التهاب حنجره در کودکان ممکن است با بزرگسالان متفاوت باشد. در کودکان ، این بیماری اغلب با سرفه‌ای خشک و خشن که شبیه به صدای پارس کردن است، همراه با تب ظاهر می‌شود و ممکن است به صورت کروپ نیز بروز کند.
” کروپ ” یک بیماری تنفسی مسری است که بیشتر در کودکان شیوع دارد. اگرچه کروپ معمولاً به راحتی درمان می‌شود ، اما در موارد شدید نیاز به مراقبت پزشکی فوری دارد.
پزشکان توصیه می‌کنند کودکانی که علائم زیر را تجربه می‌کنند، حتماً تحت نظر پزشک قرار گیرند:

  •  مشکل در نفس کشیدن یا بلعیدن غذا
  • آبریزش از دهان
  •  ایجاد صداهای بلند هنگام دم و تنفس
  •  تب بالای ۳۹.۴ درجه سانتیگراد ( ۱۰۳ درجه فارنهایت )

قابل ذکر است که این نشانه ها ممکن است نشان‌دهنده ابتلا به ” اپی‌گلوتیت ” نیز باشد. التهاب اپی‌گلوت ، زبانه غضروفی یا فلپ در پایه زبان است. اپی‌گلوتیت هم در کودکان و هم در بزرگسالان رخ می‌دهد و در موارد شدید می‌تواند به خطرات جدی برای زندگی منجر شود.

دلایل ابتلا به لارنژیت

التهاب حنجره می‌تواند به دلایل متعددی ایجاد شود و به دو شکل حاد و مزمن ظاهر شود. از جمله دلایل اصلی التهاب حنجره حاد می‌توان به عفونت‌های ویروسی اشاره کرد. این ویروس‌ها مشابه ویروس‌هایی هستند که موجب سرماخوردگی و آنفولانزا می‌شوند.
بعلاوه ، استفاده زیاد و یا طولانی مدت از صدا نیز می‌تواند منجر به التهاب تارهای صوتی و در نتیجه لارنژیت شود. مثال‌هایی از این نوع استفاده بیش از حد شامل آواز خواندن با صدای بلند یا فریاد زدن طولانی مدت است.
در موارد نادر، عفونت باکتریایی دیفتری که از طریق قطرات سرفه و عطسه منتقل می‌شود ، می‌تواند منجر به التهاب حنجره شود؛ هرچند که اکثر افراد واکسن دیفتری را دریافت کرده‌اند و این مورد بسیار نادر است.
لارنژیت مزمن می‌تواند به علل مختلفی ایجاد شود که برخی از آن‌ها شامل : رفلاکس اسید معده ، عفونت‌های باکتریایی ، قارچی یا انگلی ، سرفه‌های مداوم و سینوزیت مزمن است.
همچنین ، استنشاق مواد محرک مانند آلرژن‌ها یا بخارات سمی ، مصرف زیاد الکل ، استفاده نادرست یا مفرط از صدا ، سیگار کشیدن و قرار گرفتن در معرض دود سیگار نیز از دیگر علل شایع لارنژیت مزمن هستند. علاوه بر این، استنشاق داروهای استروئیدی برای درمان آسم نیز می‌تواند به التهاب حنجره منجر شود.