ماستوئیدیت یا عفونت استخوان گوش از سری عارضه های عفونی گوش و ساختار داخلی آن است که اشخاص بسیاری به این بیماری مبتلا می شوند. به قسمتی از استخوان تمپورال یا گیجگاهی ، ماستوئید گفته می شود که در مجاورت گوش واقع شده است. این عضو بافت و ساختاری اسفنجی دارد که درون این بافت کیسه های هوایی با پوشش غشایی موجود است. وظیفه این استخوان با این نوع بافت آن ، مرطوب نگه داشتن و تنظیم فشار گوش می باشد. اگر این ناحیه دچار عفونت شود به علت شرایط محیا جهت رشد و نمو باکتری ها می توانند با سرعت و شدت افزایش یابند و میزان زیادی از استخوان و بافت های اطراف را در بر بگیرد که موجب بروز عفونت در استخوان گوش می شود. بهتر است با کوچکترین بروز عفونت در گوش به دکتر محمد حسین دادگرنیا ، بهترین متخصص گوش و حلق و بینی در یزد مراجعه کنید.

عفونت استخوان گوش - دکتر دادگرنیا

 

علت بروز عفونت استخوان گوش :

طبق گفته های قبل ، می دانید که فضای داخلی استخوان گوش از بافت هوایی و پوشش مخاطی تشکیل شده است. هر زمان عفونت گوش میانی یا اوتیت در این قسمت شروع به رشد کند می تواند منجر به عفونت در استخوان گوش می گردد. اگر عفونت اوتیت در مرحله های ابتدایی درمان نشود و سبب بروز عفونت در استخوان گوش شود به سرعت موجب تکثیر و بیشتر شدن باکتری در این قسمت خواهد شد و مقدار بسیاری از استخوان را در بر خواهد گرفت. بافت های هوایی موجود در این استخوان ها پوشیده از مخاط دستگاه تنفسی هستند که اگر عفونت به این ناحیه سرایت کند باعث پدید آمدن تورم و ترشح می شود.

به مرور با افزایش میزان عفونت ، سبب به وجود آمدن آبسه در این بخش می شود و به تدریج استخوان ماستوئید را درگیر می کند. یکی دیگر از علل های به وجود آمدن این بیماری می توان به کلستاتوم گوش نیز اشاره داشت. کلستاتوم یکی از پسمان های فضا گیر گوش میانی است که به سبب رشد غیر طبیعی پوست به وجود می آید. این نوع ضایعه می تواند با بند آوردن فضا و نداشتن تهویه دلیل مناسبی جهت رشد باکتری در فضای ماستوئیدیت می شود. در نتیجه هر گونه عفونت در فضای گوش میانی در هر رنج سنی و هر جایگاهی در اسرع وقت و به طور کامل درمان کرد که از به وجود آمدن عارضه های مانند عفونت استخوان گوش پیشگیری شود.

نشانه های بیماری ماستوئیدیت :

علائم عفونت استخوان گوش با نشانه های دیگر عارضه های عفونی مانند اوتیت کمی شباهت دارد. اما در موارد به خصوصی وجود دارد که بایستی آن ها را در نظر داشت. درد و نشانه های بیماری گوش در هر فرد یکسان نیست و هر شخص علائم و نشانه های متفاوتی را تجربه خواهند کرد. این میزان تفاوت به شدت و پیشرفت بیماری نیز وابسته است. در ذیل به یکسری از علائم بیماری فوق اشاره خواهد شد :

  • درد در اطراف یا داخل گوش
  • سر درد
  • درد در سینوس ها
  • وجود ترشح های بد بو
  • لرز بدن
  • پدید آمدن تورم در پشت یا زیر گوش
  • حس پر بودن گوش
  • در ناحیه پشت گوش احساس قرمزی و التهاب
  • بوی بد دهان
  • کاهش شنوایی

نشانه های عفونت استخوان گوش در کودکان :

دقت در علائم ماستوئیدیت در کودکان بسیار حائز اهمیت است. درصد ابتلا کودکان به این عارضه به نسبت افراد بزرگ سال بیشتر است. در نتیجه درصد بیشتر مبتلایان به این بیماری را کودکان تشکیل می دهند. پدر و مادر بعد از مشاهده علائم و بروز اوتیت یا عفونت گوش میانی بایستی به موارد ذکر شده در زیر دقت بسیار داشته باشند :

  • تغییر در رفتار فرزند
  • گریه طولانی مدت
  • جواب های اشتباه به تحریک کننده های صوتی
  • خواب نا آرام
  • ترشحات غیر معمول در بینی
  • کشیدن گوش ها

تشخیص عفونت استخوان گوش :

روش های پی بردن به این بیماری عمدتا به خوبی جواب داده اند و سبب درمان قطعی شده اند. نکته قابل تامل در وقت و شرایط تشخیص است که اگر در زمان و مکان درست و دقیق تشخیص انجام شود و درمان شروع گردد طبیعتا جواب مناسبی را از روند به دست می آورید. پی بردن به نوع بیماری قبل از پیشرفت و بدتر شدن شرایط به نحوه درمان و بهبود مریضی بسیار کمک می کند.

مراجعه به متخصص گوش و حلق و بینی یا فوق تخصص اتولوژی جهت تشخیص عفونت استخوان گوش واجب است. بهترین متخصص گوش و حلق و بینی در یزد با معاینه بالینی بیمار و بررسی گوش ، تورم به وجود آمده در پشت گوش ، تب و ترشحات غیر طبیعی و همچنین بوی بد دهان می تواند به راحتی تشخیص بیماری ماستوئیدیت را انجام دهد و طبق نظر و صلاحدید به نسبت شرایط بیمار روند درمان را آغاز کنند. جهت تشخیص ، بایستی یکسری آزمایش های شنوائی سنجی یا ادیومتری و تمپانومتری ، آزمایش خون ، سی تی اسکن و ام آر آی می توانند در روند تشخیص سریع تر و دقیق تر بیماری به دکتر کمک شایانی کنند.

عوارض و خطرات :

یکی از بیماری های مهم در گوش ، می توان به عفونت استخوان گوش اشاره کرد. این بیماری را بسیار بایستی جدی گرفت و درمان را هرچه سریعتر برای بهبود بیماری شروع شود. محل قرار گیری استخوان گوش به رگ های اصلی و مهم شریان های سر موجب اهمیت بسیار این بیماری گشته است. ذکر این موارد بیانگر اهمیت درمان به موقع این بیماری می باشد. عارضه هایی که با پیشرفت روند ماستوئیدیت و عدم درمان به موقع سبب بروز عوامل زیر می شود :

  • عفونت استخوان گوش از مسیر بند آوردن فضای گوش میانی و انتقال صوت ی و همچنین از روش نفوذ به ساختار حلزونی گوش داخلی می تواند سبب کاهش شنوائی انتقالی و حسی عصبی گردد. در موارد حادتر احتمال نابودی شنوایی به طور کامل نیز وجود دارد.
  • عدم درمان و معالجه این عارضه احتمال ورود عفونت به دیواره غشای مغزی یا همان مننژ سرایت کنند و فرد مبتلا به مننژیت شود که بیماری خطرناکی می باشد.
  • شوک سپتیک که ناشی از گسترش عفونت در بدن است می تواند از عوارض عفونت استخوان گوش باشد.
  • پخش عفونت و سرایت آن به گوش داخلی و مجاری نیم دایره ای می تواند عملکرد این قسمت را که مدیریت حفظ تعادل شخص بر عهده آن است را مختل سازد. احتمال بروز حملات سرگیجه ای حاد و مزمن در فرد وجود خواهد داشت.
  • گسترش عفونت رخ داده در استخوان گوش در سر و صورت ممکن است به عصب های صورت یا فاسیال صدمه برساند و باعث فلج شدگی این عصب شوند.
  • آبسه یا عفونت مغز
  • عفونت در ساب دورال
  • عفونت استخوان پتروس

درمان عفونت استخوان گوش :

همانطور که در بالا بیان شد ، نام دیگر این بیماری ماستوئیدیت است. این بیماری به طور مستقیم درمان این عارضه با شدت پیشرفت و نوع آن بستگی دارد. پزشک بعد از معاینات لازم و دریافت جواب آزمایش های تجویز شده ، با توجه به علائم بیماری در بدن فرد و شرایط جسمانی او می تواند روش درمان را مشخص کند.

به طور کلی اگر در مراحل ابتدایی و اولیه روند بیماری باشید ترجیح بر آن است که با استفاده از دارو ها روند بهبود را پیش بگیرند. در غیر اینصورت اگر در زمان مراجعه شما به دکتر خوب گوش و حلق و بینی در یزد ، عارضه عفونت استخوان گوش در جسم شما به وضعیت حاد در آمده باشد. طبیعتا با دارو درمان نخواهید شد و نیازمند روش های دیگر مانند جراحی را باید پیش گرفت که نتیجه ای ماندگار و بهتر را برای بیمار به ارمغان خواهد آورد.

زمان مراجعه به دکتر :

جهت تشخیص و درمان ماستوئیدیت بایستی به بهترین متخصص گوش و حلق و بینی در یزد مراجعه کنید. زمان در روند درمان از اهمیت بسیاری برخوردار است به عبارتی هرچه سریعتر متوجه وجود یک ایراد در گوش خود شوید همان میزان سریعتر نیز بهبود می یابید.

پیشگیری از ماستوئیدیت :

جهت مقابله با بروز عفونت استخوان گوش کارهای بسیار ساده ای نیاز است. در واقع این بیماری از یک اختلال عفونی ساده به وجود می آید اما همواره و با سرعت در حال پیشرفت و سرایت ( به دیگر عضو های مجاورت استخوان ماستوئید ) است. اختلال ساده در عملکرد شیپور استاش یا آلرژی ممکن است زمینه ساز عفونت گوش شود. عدم درمان عفونت های ساده در گوش می تواند باعث بروز این بیماری شود. در نتیجه اگر اختلال های ساده ای مانند آلرژی ، سینوزیت ، انحراف بینی و اختلال لوله استاش به موقع به آن ها پی برده شود. می تواند بهترین راهکار پیشگیری این بیماری باشد.