در شهر های پر جمعیت زندگی کردن یکسری مشکلات مختص به خود را دارد که بخش جدایی ناپذیر این مشکلات ، آلودگی صوتی است. قرار گرفتن در معرض این سر و صداها موجب اختلال در شنوایی و گاهی موجب وزوز گوش می گردد. حدودا بسیاری از افراد در جامعه حتما یکبار دچار این عارضه شده اند و حس آن را تجربه کرده اند. به عنوان مثال ، افرادی که به کنسرت رفته و بعد از خروج از سالن اجرای موسیقی ، گوش آنها برای مدت کوتاهی دچار وزوز شده است. این عارضه در مراحل اولیه در حد یک ایراد سطحی و موقت است ، ولی گاهی ممکن است مشکلاتی مانند عدم تمرکز ، اختلال در خواب و کار را ایجاد کند. برای رفهع این مشکل برای درمان گوش باید مراجعه کرد. دکتر محمد حسین دادگرنیا ، بهترین متخصص گوش وحلق و بینی در یزد ، با تکیه بر علم و تجربه بالا بعد از معاینه و چکاپ های مورد نیاز روش های درمانی را پیش می گیرد.
وزوز گوش چیست ؟
این عارضه بسته به مواقعی است که فرد در گوش خود صداهایی را می شنود که دیگر افراد قادر به شنیدن آنان نمی باشند. فرد در زمان ابتلا به وزوز گوش ، صداهای عجیب و غریبی را می شنود که ممکن است در یک گوش یا در هر دو شنیده شود. این اصوات خارجی نیستند که دیگر افراد قادر به شنیدن آن ها باشند ، بلکه تنها خود فرد می تواند این صداها را بشنود و به گونه ای آن را بیان می کنند که انگار گوش آنها زنگ می خورد.
نشانه های وزوزگوش
بروز این بیماری می تواند زمینه ساز پیدایش برخی دیگر از صداهای آزار دهنده در گوش باشد ، همانند صداهایی شبیه به غر زدن ، کلیک کردن ، زمزمه کردن و غیره. درجه این صداها می تواند از وزوز گوش تا فریاد متفاوت باشد. در بعضی از بیماران ، میزان این صدا به اندازه ای بلند است که قدرت تمرکز را از بیمار می گیرد. یکی دیگر از نشانه های این بیماری می تواند این باشد که در تعدادی ممکن است وزوز گوش همیشگی باشد و در برخی دیگر به این صورت نباشد.
علت وزوز در گوش چیست ؟
یک پدیده بسیار شایع به حساب می آید و در عمده مواقع خطر جدی به دنبال نخواهد داشت و تقریبا تمامی افراد در طول بازه زمانی زندگیشان یکبار دچار به وزوز شده اند. وزوز گوش خود یک بیماری نیست ، بلکه علامتی از حضور یک اختلال یا بیماری است. شایع ترین دلیل ایجاد وزوز گوش ، قرار گرفتن مدت طولانی در معرض صداهای بلند است. صدای بسیار بلند موجب تحریک بیش از حد تارهای شنوایی حلزون گوش داخلی می شود و باعث شنیدن صداهایی شبیه به وزوز می گردد.
دیگر بیماریهایی که موجب وزوز در گوش می شوند عبارتند از :
- انسداد در مجرای گوش به خاطر تجمیع جرم گوش
- عفونت گوش و سینوس
- تومور عصبی گوش
- پارگی پرده گوش
- و دیگر موارد.
تشخیص علت وزوز در گوش
پس از معاینه توسط بهترین متخصص گوش و حلق و بینی در یزد ، با انجام یک تست شنوایی سنجی ، به علت بروز بیماری پی خواهد برد و پس از آن ، روش های درمانی متناسب با شما را پیش خواهد گرفت.
درمان وزوز گوش
از آنجاییکه این وزوز خود علت یک بیماری دیگر است ، پس در وهله اول باید دلیل ایجاد آن را پیدا کنید. اگر علامت یک بیماری نهفته باشد ، باید آن بیماری را درمان کرد تا از شنیدن این صداها خلاصی یابید. قابل ذکر است که اگر این صداها به علت تجمع واکس در گوش باشد ، یک شستشوی ساده می تواند چاره کار باشد. اگر عفونت گوش باعث وزوز شده باشد ، ممکن است بهترین متخصص گوش و حلق و بینی برای درمان ، قطره های گوش و آنتی بیوتیک برای رفع خارش تجویز کند. وزوز نوعی اختلال شنوایی به حساب می آید که شخص در آن صداهایی را می شنود که منبع خارجی ندارد و در واقع پالس صدا وارد گوش نشده ، اما فرد این صداها را احساس می کند. قابل توجه است که وزوز گوش با توهمات شنیداری بسیار متفاوت همراه است. این عارضه ممکن است پی در پی و یا مقطعی نمود پیدا کند ؛ همچنین می تواند در یک گوش یا حتی در دو گوش ، از درون سر یا از فاصله دورتری شنیده شود. این عارضه ، عمدتا در زمان هایی که صداهای زمینه ای کمتری شنیده شده پدیدار میشود ، زمان هایی که شخص میخواهد بخوابد ممکن است این مورد را تجربه کند.
انواع وزوز گوش
در کل چهار نوع وزوز در گوش وجود دارد که عبارتند از :
ذهنی : عمدتا این اتفاق به علت قرار گرفتن در معرض سر و صدا به وجود می آید.
عصبی : معمولا بر عملکرد های شنوایی مغز تاثیر می گذارد که ناشی از اختلالی در گوش داخلی است.
سوماتیک : این نوع مربوط به مسیرهای دریافت کننده امواج صوتی و سیستم حسی است.
هدف : بر اثر انقباض های غیر ارادی ماهیچه ها یا تغییر شکل عروق ایجاد می شود.
پیشگیری از ابتلا به وزوز
برخی کارهای احتیاطی و واجب می توانند از ابتلا به وزوز جلوگیری کنند. این اقدامات عبارتند از :
استفاده از محافظ های شنوایی
در مواقع قرار گرفتن در معرض صداهای بلند ، به عصب های گوش آسیب و صدمه وارد می شود که موجب ایجاد احتمالی وزوز گوش می شود. در نتیجه با استفاده از محافظهای شنیداری به خوبی می توانید از گوش ها در مقابل این صداها مراقبت کنید.
صدای موسیقی را کمتر کنید
در زمانی که از هدفون جهت گوش دادن به موسیقی استفاده می کنید ، دقت داشته باشید که صدای موزیک را پایین بیاورید.
عارضه های وزوز گوش
این بیماری می تواند بر روند طبیعی زندگی افراد تاثیر بگذارد و افراد مبتلا به آن ممکن است که برخی موارد را تجربه کنند ، عبارتند از :
- شنیدن صدا در گوش و سردرد
- خستگی
- فشار
- اختلال در خواب
- عدم تمرکز
- بروز اختلال در حافظه
- افسردگی
- اضطراب
به یاد داشته باشید اگر شما برای درمان موارد فوق راه کاری را در پیش دارید ، شاید به خودی خود موجب درمان وزوز گوش نشود ، اما می تواند توانایی تحمل این بیماری را افزایش دهد.
چه موقع به متخصص گوش و حلق و بینی بایستی مراجعه کرد؟
در بسیاری از افراد ، بروز وزوز گوش خیلی آزار دهنده نخواهد بود ، اما این توانایی را دارد که زندگی را دچار اختلال بسازد. اما بهتر است که افراد مبتلا به این بیماری با شدت بیشتر ، به طور حتم تجربه موارد زیر را خواهند داشت ؛ پس حتما به دکتر گوش و حلق و بینی مراجعه کنند.
- پس از بهبود سرماخوردگی دچار وزوز گوش شوید.
- این بیماری را با دیگر عارضه ها تجربه کنید مانند ، کم شنوایی یا سرگیجه
چه درمان هایی برای وزوز گوش وجود دارد ؟
در عصر حاضر روش های متعددی وجود دارد برای درمان وزوز این روش ها عبارتند از :
سمعک
می توان با استفاده از این ابزار ، بعضی از وزوز گوش را با فرکانس پایین یا میانه از بین برد و یا کاهش داد. سمعک عمدتا با تقویت صداهای موجود در طبیعت موجب می شود که صداهای درون مغز شنیده نشوند.
دستگاه های پوشاننده
این دستگاه شباهتی تقریبی به سمعک دارد و می تواند نویز های متفاوت بر طبق فرکانس های تعیین شده به نسبت هر فرد را برای بیمار پخش کند. نکته قابل توجه این است که امروزه در برخی از سمعک ها نیز این مشخصه گنجانده شده است و به بیمار این امکان را می دهد که دو روش درمانی تقویت صدا و پوشانندگی نویز را داشته باشد.
درمان وزوز به شیوه بازآموزی
یک برنامه درمانی است که بیمار برای تحمل صدای شنیده شده در گوش باز آموزی می شود.
درمان نورونومیک
طی این متد با استفاده از یک هدفون و یک پخش کننده صدا که موسیقی همراه با تحریک های صوتی خاصی را برای هر بیمار پخش می کند ، مورد استفاده قرار می گیرد.
روش جامعه شناسی بیماری های گوش
این شیوه بر پایه مدلی است که اساس و پایه ایجاد وزوز در گوش ، انواع استرس و مشکلات اجتماعی ، روانی و نحوه واکنش فرد به آن ها می باشد. پس از فهمیدن علت نهایی و با در نظر گرفتن شرایط زندگی و خانواده و علل موثر بر استرس ، شخص جلسات مشاوره و صدا درمانی منظم برای فرد تنظیم می گردد.
درمان دارویی
برای تسکین عوامل وزوز گوش ، برخی داروها مورد بررسی قرار گرفته شده اند که از بین آنها داروهای مسکن ، آرامبخش ، ضد اضطراب و آنتی هیستامین ها به عنوان داروهای مفید شناسایی شده اند که به برخی بیماران در روند کنترل شنیدن صداها کمک می کنند. البته به این امر مهم دقت کنید که تجویز این داروها ، تنها توسط بهترین متخصص گوش و حلق و بینی در یزد ممکن خواهد بود و فرد شخصا نباید شروع به استفاده از داروهای نامبرده کند.
پیری گوش
وزوز گوش یکی از عوارض شایع پیری گوش در افراد مسن به حساب می آید. گاهی اوقات زنگ زدن گوش ، اولین نشانه کاهش شنوایی در افراد مسن است. این علل می تواند با هر نوع کم شنوایی همراه باشد. این زنگ زدن های گوش ممکن است در یک یا هر دو گوش ها شنیده شوند.
کم شنوایی محرکی برای کاهش صدا و در نتیجه آن وزوز گوش می گردد. از نظر فنی ، پیری گوش ممکن است در هر سنی رخ دهد ، اما به طور معمول کم شنوایی مرتبط با سن ، در افراد مسن تر شایع تر است. اما همانند افراد گروه دیگر سنی جامعه ، این عامل در اثر جرم گوش ، فشار خون بالا ، آلرژی و یا واکنش جانبی بدن به برخی دارو ها نیز امکان پذیر خواهد بود.
ساکشن گوش
یکی دیگر از متد های پاکسازی گوش و جلوگیری از تجمع جرم و عفونت و بهبود وزوز گوش ها ، ساکشن می باشد. خارج نمودن جرم ها با میکرومکش ، یکی از رایج ترین تکنیک های دستی در زمینه شست و شو گوش ها به حساب می آید. قبل از شروع پاکسازی ، پزشک با استفاده از میکروسکوپ مجرای گوش را برای پیدا کردن محل انسداد بررسی کرده و سپس موم های ریخته شده در گوش را با استفاده از یک لوله مکش کوچک و پروب از محل جدا و خارج می نماید.
گاهی اوقات ممکن است از یک اندوسکوپ برای کسب دید بهتر در این پروسه استفاده گردد. اگر چه در برخی از بیماری های مرتبط با گوش ، انجام میکروساکشن ممانعت دارد. این عوامل ، شامل ابتلا به عفونت و یا وجود آسیب در پرده گوش می باشد.
آیا شنیدن صدای وزوز گوش بعد از عمل جراحی طبیعی می باشد؟
بله افرادی که اقدام به انجام عمل هایی مثل جراحی گوش و یا مغز می کنند ، ممکن است پس از این پروسه ، بازه زمانی کوتاه مدتی دچار زنگ زدن گوش شوند. این عارضه کوتاه مدت بوده و پس از گذر یک الی دو ماه با بهبود شنوایی فرد ، متوقف می گردد. در صورت ادامه دار بودن این مشکل ، حتما به پزشک معالج خود مراجعه نمایید.
سوالات متداول
آیا وزوز به این معناست که شخص به تدریج ناشنوا خواهد شد ؟
خیر به این صورت نخواهد بود. وزوز گوش عموما علامتی از یک آسیب به سیستم شنوایی فرد می باشد و اصلا به این معنا نیست که فرد با شنیدن وزوز در گوش دچار ناشنوایی خواهد شد.
آیا جراحی راه درمانی برای وزوز است ؟
بسیاری از افراد در شرایط حاد شنیداری وزوز در گوش می پرسند که با قطع عصب شنوایی به طور دائم از شر شنیدن وزوز خلاصی پیدا می کنند؟ باید به عرض برسانیم که قطع دائمی عصب های شنیداری روش مطمئنی برای رهایی از وزوز نخواهد بود و در واقع بسیاری از موارد پس از انجام جراحی گوش ، شخص تنها صدایی را که می شنود وزوز خواهد بود.
دیدگاه خود را بنویسید