نوعی بافت گوشتی و نرم به رنگ خاکستری و گاهی اوقات بی رنگ، بدون وجود هیچ گونه دردی در سینوس های بینی تشکیل می شود، که به آن پولیپ بینی می گویند. پولیپ ها بر اثر بیماری های التهابی مانند: آسم، عفونت و آلرژی، حساسیت و اختلال سیستم ایمنی و غیره به وجود می آید. طبق گفته های دکتر محمد حسین دادگرنیا ، بهترین متخصص گوش و حلق و بینی یزد ، این عارضه اغلب علائمی با خود به همراه ندارند اما در صورت بزرگ شدنشان سبب بروز مشکلات تنفسی، از بین رفتن حس بویایی و عفونت های مکرر می شوند.

 

پولیپ بینی -دکتر محمد حسین دادگرنیا

علت بروز پولیپ چیست؟

پولیپ بینی نوعی التهاب مزمن بوده، که به علت عفونت های مکرر و یا آلرژی به وجود می آید. یکی از شایع ترین دلایل بروز التهابات سینوس آلرژی و در مواردی وراثت می باشد. در برخی موارد داشتن حساسیت افراد به نوعی از آسپرین بعد ها سبب بروز التهاب خواهد شد.

در صورت بروز چه عواملی باید سریعا به پزشک مراجعه کرد؟

  • سردرد هایی شدید همراه با تبی بالا
  • تشدید شدن تمامی علائم به طور ناگهانی
  • کاهش بینایی و در برخی موارد ایجاد دو بینی در بیمار
  • مشکلات جدی تنفسی، انسداد بینی و عدم تنفس راحت

روش های تشخیص پولیپ

  • آزمایش خون : در برخی موارد و کم بودن ویتامینD در بدن افراد، می تواند یکی از علت های وجود پولیپ باشد.
  • آزمایش فیبروز کیستیک : اگر این عارضه به دلیل عوامل ارثی به کودک منتقل شود، با استفاده از فیبروز کیستیک که نوعی تست عرق غیر تهاجمی می باشد با مشخص شدن شوری آن به نسبت تعریق های عادی، التهاب سینوس را تشخیص خواهد داد.
  • تست آلرژی: پزشک با استفاده از آزمایشات پوستی می تواند، پولیپ بینی را تشخیص دهد. با ایجاد یک خراش کوچک بر روی پوست، قطره هایی از مواد بروز آلرژی به پوست رو بر روی ساعد و یا پوست تحتانی کمر شما وارد قرار می دهند. سپس بهترین متخصص گوش و حلق و بینی یزد ، تغییرات ناشی از واکنش آلرژیک را در پوست شما مشاهده خواهد کرد.
  • عکس برداری : با استفاده از تومورگرافی می توان اندازه آن ها و محل قرار گیری، میزان التهاب را در سینوس به راحتی تشخیص داد.

شایع ترین علائم این نوع بیماری چیست؟

  • خرخر کردن
  • بوی بد دهان
  • کاهش حس بویایی
  • احساس گرفتگی در بینی
  • وجود درد در صورت و سر
  • وجود خارش در بینی و دهان
  • وجود ترشحات چرکی و غیر چرکی
  • وجود ترشحات بسیار در پشت حلق

درمان پولیپ بینی

توصیه می شود قبل از اقدام به جراحی پولیپ بینی تمامی آزمایشات لازم تجویز شده توسط پزشک را آماده کنید. مصرف سیگار را باید دو هفته قبل از جراحی به طور کامل کنار بگذارید. در صورت نیاز و با مشورت بهترین متخصص گوش و حلق و بینی یزد در مواقع مصرف داروهای خاص آن ها را قطع کنید. به هنگام انجام جراحی به روش بی هوشی عمومی قبل از جراحی از مصرف هر گونه مواد غذایی و نوشیدنی خودداری کنید.

قطره و اسپری های استروئیدی

در ابتدای درمان پزشک قطره و یا اسپری های حاوی استروئید را توصیه می کند. این دارو سبب کاهش التهاب و کوچک شدن پولیپ می شود. اسپری و یا قطره استروئیدی اغلب عوارض خاصی به همراه خود ندارند و تنها گاهی اوقات سبب سر درد، خونریزی و گلو درد خواهند شد.

قرص های حاوی استروئید

در صورت بزرگ بودن پولیپ بینی دکتر برای مدت کوتاهی قرص استروئید را برای بیمار تجویز می کند. توجه داشته باشید، در صورت مصرف بی رویه و بدون اطلاع پزشک از قرص های استروئید می تواند عوارضی مانند: پوکی استخوان، افزایش فشار خون و دیابت داشته باشد.

آندوسکوپی و جراحی

در نهایت و در صورت عدم تاثیرگذاری داروهای مصرفی،بهترین متخصص گوش و حلق و بینی در یزد از روش جراحی آندوسکپی برای درمان التهاب سینوس بیماران اقدام می کند. در روش عمل آندوسکپی ، با استفاده از آندوسکوپی دوربین بسیار کوچکی را از طریق بینی به داخل سینوس های می فرستند و با بکارگیری از ابزار های باریک و مخصوص برای برداشته هرگونه بافت و التهاب سینوس استفاده می شود.

نکته: امکان بازگشت التهاب بعد از جراحی در برخی افراد بسیار شایع بوده به همین علت، پزشک در یک مدت زمانی مشخصی داروهای استروئیدی را تجویز می کند.

چگونه می توان از بیماری پولیپ بینی پیشگیری کنیم؟

  • آلرژی و آسم: توصیه می شود از هرگونه محرک های بینی مانند: دود سیگار، گرد و غبار و غیره دوری کنید.
  • بخور: استفاده از بخور ها در مرطوب کردن راه تنفس و بهبود بخشیدن جریان مخاط سینوس بسیار موثر بوده، و همچنین از التهاب پولیپ بینی و مسدود شدن بینی جلوگیری می کند.
  • رعایت بهداشت: مرتبا دست های خود را شسته و داخل بینی را با استفاده از محلول های مناسب شست و شو دهید.

عوارض ناشی از پولیپ چیست؟

  • آپنه: در این مواقع بیمار در زمان خواب دچار قطعی تنفس برای مدت زمان کوتاهی خواهد شد، این حالت می تواند چند بار در طول استراحت بیمار رخ دهد.
  • تشدید آسم: در صورت وجود پولیپ و سینوزیت افراد مبتلا دچار آسم شدیدی خواهند شد.
  • عفونت های سینوسی: التهابات مزمن در سینوس می تواند، در بروز عفونت شدید موثر باشد.

بیشتر چه افرادی در معرض ابتلا به پولیپ بینی قرار دارند؟

  1. کودکان به دلیل اینکه سیستم ایمنی تضعیف شده ای دارند به طور معمول بیماری های بسیاری را تجربه خواهند کرد همانند سینوزیت مزمن ، آسم ، مشکلات تنفسی و یا حتی زکام که تمامی این موارد می توانند دلیلی برای ابتلا به پولیپ بینی باشد.
  2. میانسالان در میان اشخاصی که ده چهارم زندگی را سپری کرده اند به طور معمول بیشتر از دیگر افراد هویدا می شود.
  3. زنان درصد ابتلا بانوان به نسبت مردان بیشتر است.

ارتباط پولیپ بینی با بوی بد دهان 

این بیماری با التهاب سینوس ها و انسداد مسیر تنفسی همراه است و این وضعیت قادر است که زمینه ساز بروز هر نوع عفونت و رشد باکتری در بینی و دهان باشد و در نهایت دلیل بوی بد دهان و بینی خواهد شد. یکی از موارد مورد نیاز برای مقابله جهت عدم ابتلا به پولیپ بینی رعایت بهداشت دهان و دندان می باشد. با انجام دادن این روند می توان مانع مناسبی برای مقابله و مدیریت بیماری به شمار بیاید.

آیا جراحی بینی با درمان پولیپ بینی همزمان قابلیت انجام دارد؟

بسیاری از بیماران این سوال را از دکتر مطرح می کنند و به دنبال جواب آن هستند. در روند انتخاب دکتر بایستی دقت بالایی را به خرج داده باشید که بتوانید همزمان با بهبود و درمان پولیپ بینی می توانید به فکر رینوپلاستی نیز باشید. اما ابتدا بایستی توسط متخصص گوش و حلق و بینی مورد معاینه بالینی قرار بگیرید که بتوان با توجه به وضعیت جسمانی شما تصمیم گرفت. اما به یاد داشته باشید که برخی مواقع به دلیل وجود پولیپ درون بینی کمی متورم خواهد بود و شاید پس از درمان این وضعیت بهتر شود و دیگری نیازی به عمل زیبایی بینی نخواهید داشت.

مراقبت های بعد از عمل پولیپ بینی

  • تا دو هفته از استحمام و دوش گرفتن بپرهیزید.
  • توصیه می شود دو هفته بعد از عمل استراحت کنید.
  • از قرار گرفتن در محیط های آلوده، گردو غبار بپرهیزید.
  • با استفاده از دو بالشت سر خود را به سمت بالا نگه دارید.
  • مصرف مرتب و به موقع داروهای تجویز شده بسیار ضروری می باشد.
  • از انجام فعالیت های سنگین و ورزشی یک هفته بعد از جراحی پولیپ بینی خودداری کنید.
  • روزانه به طور مرتب با استفاده از سرم های مخصوص بینی خود را شست و شو دهید.
  • دود سیگار و مواردی مانند آن می تواند، سبب تحریک مخاط بینی شود، بنابراین از قرار گرفتن در معرض این موارد خودداری کنید.

روش های درمان خانگی 

در صورتی که ایجاد پولیپ به علت وجود علائم آلرژیک باشد، می توان با رعایت عدم قرار گیری در محیط های موثر در تشدید آلرژی و همچنین استفاده از دارو های گیاهی از آن جلوگیری کرد. استفاده از حمام های آب گرم، بخور گیاهانی مانند اکالیپتوس و مصرف داروهای ویتامین D می تواند علائم پولیپ بینی را به مقدار جزئی کاهش دهد.

عدم درمان این بیماری چه خطراتی به همراه دارد؟

  • کم بود ویتامین D در این دسته افراد بسیار شایع می باشد.
  • سبب بروز تورم، انسداد مجاری تنفسی و در نهایت آسم خواهد شد.
  • این دسته از افراد به آسپرین حساسیت شدیدی نشان خواهند داد.
  • افراد به تمامی قارچ های معلق در هوا حساسیت خواهند داشت.
  • ایجاد مایعات غلیظ و چسبنده در بدن، که فیبروز کیستیک نام دارد.
  • افراد دچار نوعی بیماری نادر به نام سندروم چورگ اشتراوس، که در التهاب عروق خونی موثر است خواهند شد.

روش های کنترل پولیپ بینی در کودکان چگونه است؟

سعی کنید رطوبت محیط را به طور دائم کنترل کرده و از دستگاه بخور استفاده کنید. توجه بسیاری به زمان خواب و مصرف مایعات به میزان کافی در طول روز داشته باشید. حیوانات به علت داشتن مواردی در تشدید حساسیت، در این موارد نگهداری از آن ها با داشتن کودکی مبتلا به این نوع بیماری توصیه نمی شود.

میزان هزینه لازم برای جراحی پولیپ بینی

هزینه لازم برای درمان این نوع بیماری به عواملی مانند، محل قرارگیری پولیپ و حجم آن، مهارت پزشک و آزمایشات، داروهای تجویز شده و غیره بستگی دارد. البته به علت درمانی بودن این عارضه بیمه هزینه آن را پوشش می دهد.

سوالات متداول

افراد بیشتر در چه سنی دچار التهاب سینوس می شوند؟

معمولا این بیماری در بزرگسالان و نوجوانان بالای بیست سال بیشتر دیده می شود. در مواردی که کودکان پایین 10 سال دچار پولیپ شوند، می تواند عوارض ناشی از لوزه سوم و یا شاخک های بزرگ بینی باشد. در غیر این صورت نیاز به بررسی دقیق ژنتیکی دارد.

آیا بانوان باردار می توانند برای عمل این عارضه اقدام کنند؟

به طور کلی انجام هرگونه جراحی به علت استفاده از دارو های بیهوشی و مراقبتی توصیه نمی شود، زیرا می تواند تاثیر منفی بر روی جنین بگذارد. البته می توانید در موارد حاد به پزشک برای انجام عمل جراحی پولیپ بینی مراجعه کنید.

آیا جراحی این نوع بیماری برگشت پذیر است؟

بله، جراحی التهاب سینوس بینی، در صورت عدم کنترل آسم، آلرژی و همچنین عدم توجه کافی به مراقبت های بعد از عمل برگشت پذیر خواهد بود.

آیا می توان عمل بینی زیبایی و پولیپ را به طور همزمان انجام داد؟

بله، در برخی موارد بزرگی پولیپ بینی می تواند شکل ظاهری بینی افراد را دچار مشکل کند، بنابراین می توان جراحی زیبایی بینی را با جراحی التهاب سینوس به طور همزمان انجام داد.

آیا سردرد می تواند یکی از علائم این بیماری باشد؟

به هنگام بزرگی بیش از اندازه و یا تعداد بسیار زیاد بافت های التهابی در سینوس می تواند، علائم مربوطه را مقدار بسیار زیادی افزایش دهد و در نتیجه سبب افزایش یکی از این علائم، سردرد شود.

آیا این نوع بیماری بر سینوزیت تاثیرگذار است؟

هر دو نوع این بیماری ها با یکدیگر در ارتباط هستند. بنابراین افرادی با وجود مشکلات سینوزیت مزمن دچار پولیپ بینی خواهند شد.

آیا این بیماری خطرناک است؟

در صورت وجود بافت های کوچک، این بیماری علائمی نداشته و حضور آن مشخص نخواهد شد. اما هنگامی که این عارضه بزرگ باشد می تواند سبب انسداد مجاری تنفسی و ایجاد مشکلات تنفسی در بیماران شود.