همانند دیگر اندام بدن ، حنجره نیز از سلول تشکیل شده است. در صورتی که سلول های بدخیم سرطانی در بافت های حنجره تشکیل شوند ، موجب سرطان حنجره می گردند. حنجره عضوی از گلو است که ما بین زبان و نای قرار دارد. این قسمت حاوی تارهای صوتی است که در زمان هدایت هوا به سمت آنها ، می لرزند و صدا تولید می کنند. متاسفانه این بیماری یکی از شرایط نگران کننده در افراد بالای 50 سال می باشد. دکتر محمدحسین دادگرنیا ، بهترین متخصص گوش و حلق و بینی در یزد ، در این مقاله قصد دارد به بررسی و درمان انواع سرطان های حنجره بپردازد بهتر است که با دقت مطالعه کنید.

 

سرطان حنجره - دکتر دادگرنیا

 

سرطان حنجره چیست ؟

این نوع سرطان می تواند در هر ناحیه از حنجره رشد کند ؛ مثل محل وجود تارهای صوتی یا همان ورودی حنجره. به سرطان حنجره ، سرطان لارنکس نیز می گویند و یکی از بیماری های خطرناکی است که افراد به آن مبتلا می شوند. اگر سرطان به خارج از حنجره گسترش بیابد عموما ابتدا به غده های لنفاوی درون گردن منتقل خواهد شد. هر فرد در هر سنی ممکن است درگیر این بیماری شود اما باید دقت داشت که افراد بالای 50 سال در معرض خطر بیشتر این بیماری قرار دارند. شایان ذکر است که استعمال دخانیات از رایج ترین علل به وجود آمدن این نوع سرطان به حساب می آید؛ با این حساب شاهد این موضوع هستیم که افراد سیگاری بیشتر از دیگر افراد دچار این نوع سرطان می شوند. خوب است بدانید که حنجره از غضروف ساخته شده است و بافتی نرم و منعطف دارد و شامل سه بخش می شود:

  1. قسمت بالایی : شامل بخشی به نام اپی گلوت است که مانع رد شدن غذا به حنجره صوتی و ریه ها می شود و از بروز عفونت جلوگیری می کند.
  2. قسمت میانی : این بخش شامل تارهای صوتی است و این تارها در زمان تنفس باز می شوند و در زمان غذا خوردن و صحبت کردن بسته می شوند.
  3. قسمت تحتانی : حنجره در زیر تارهای صوتی وجود دارد و در جایی که حنجره به نای اتصال پیدا کرده واقع شده است. در این ناحیه ، یک بخش نعل شکل وجود دارد که موجب هدایت غذا به سمت مری می شود.

تشخیص سرطان حنجره

برای تشخیص این بیماری باید به متخصص گوش و حلق و بینی در شهر خود مراجعه کنید. ایشان با بررسی و ارزیابی علائم و نشانه های آشکار می تواند احتمال ابتلا را در فرد داشته باشد و بدین ترتیب درخواست انجام آزمایش های همانند ، سی تی اسکن ، ام آر آی ، پت اسکن ، لارینگوسکوپی و دیگر تست های که مورد نیاز می باشد را از بیمار مراجعه کننده دریافت می کند که بتواند به درستی عارضه را تشخیص دهد. در مواردی که نیاز به تشخیص دقیق می باشد بهتر است که از سلول سرطانی نمونه برداری انجام بپذیرد. در ادامه برخی از روش های تشخیص را شرح می دهیم.

  • معاینه بالینی گلو و گردن : این بررسی عمدتا برای اطمینان از حضور موارد غیر طبیعی بوده و برای این کار متخصص گوش و حلق و بینی داخل گلوی شما را مشاهده می کند.
  • بیوپسی: با استفاده از میکروسکوپ توسط یک آسیب شناس جهت ارزیابی و بررسی نشانه های بروز سرطان حنجره می توان سلول های مشکوک را مورد بررسی قرار داد. این نمونه برداری ممکن است که با استفاده از تکنیک های زیر برداشته شود :
    1. لارنگوسکوپی :
      پروسه ای که در آن متخصص گوش و حلق و بینی بخش هایی از گلو را که دارای بافت های غیر طبیعی هستند را ارزیابی می کند. این ابزار یک لوله باریک به همراه نور است که میزان دسترسی بیشتری را به پزشک جهت معاینه و بررسی می دهد.
    2. آندوسکوپی:
      تکنیکی جهت معاینه و ارزیابی سلول های مشکوک به سرطان گلو می باشد. این وسیله از راه دهان وارد شده و برای تیکه برداری از بافت ها به دکتر کمک می کند.

علائم اولیه بروز بیماری

نشانه های این سرطان عمدتا بسته به محل تشکیل سلول های سرطانی است. از نشانه های ابتدایی بروز سرطان حنجره در فرد می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • عوض شدن تن صدا ( عملا همیشه این علت وجود بیماری سرطان نیست) زیرا خیلی از افراد بخاطر حرف زدن بسیار و یا فریاد کشیدن دچار گرفتگی صدا می شوند. در این مورد اگر ماندگاری این تغییر بیش از ده روز باشد بهتر است به بهترین متخصص گوش و حلق و بینی یزد مراجعه کنید.
  • انجام عمل بلعیدن با درد همراه باشد
  • تورم در ناحیه گردن
  • مکرر سرفه کردن
  • درد دائمی در نواحی گوش و گلو
  • در موارد حاد ایجاد مشکل تنفسی

 دقت داشته باشید که وجود این علائم بعد از هفت روز خطرناک می شود و باید به یک متخصص گوش و حلق و بینی خوب  مراجعه کنید.

علت این بیماری چیست ؟

علت پدیدار شدن سرطان حنجره همچون دیگر سرطان ها نامشخص است. ولی علت اصلی سرطان ها تغییر در سیستم DNA و همچنین سلول ها دست خوش تغییراتی شده و باعث افزایش رشد آنها می شود.

درمان سرطان حنجره

ابتدایی ترین روش برای تشخیص بیماری توسط بهترین متخصص گوش و حلق و بینی در یزد ، معاینه شخص با آندوسکوپی یا لاپاراسکوپی حنجره می باشد که در صورت مشاهده وضع مشکوک و غیر طبیعی ، نمونه برداری را آغاز می کند. برای درمانی بهتر و سریع بهتر است به طور دقیق بیماری توسط پزشک تشخیص داده شود. روش های بسیاری برای پروسه تشخیص بیماری وجود دارد اعم از ، سی تی اسکن ، پرتو نگاری و یا معالجه بالینی. این روش ها برای تشخیص اولیه مورد استفاده قرار می گیرند و در مواقع استثنا که بیماری به مراحل پیشرفته رسیده باشد و دکتر نیاز به تشخیص دقیق تری از بیماری داشته باشد از روش نمونه برداری استفاده خواهد کرد.

در مراحل اولیه درمان سرطان حنجره به وسیله لیزر صورت می گیرد که روشی کم تهاجم است ، در این روش هیچگونه برشی در سطح پوست ایجاد نمی شود و با استفاده از دستگاه آندوسکوپ بافت های سرطانی و تومورها از طریق دهان فرد ، خارج می شوند. دکتر متخصص و با تجربه با آگاهی به حساسیت بالای این عمل و نزدیک بودن به تارهای صوتی و رگ های خونی ، تلاش خود را در راستای ایمن سازی و موثر ساختن حداکثری این جراحی را دارد. پروسه های متفاوتی برای درمان سرطان وجود دارد مانند:

  • جراحی
  • شیمی درمانی
  • پرتو درمانی

دقت به کوچکترین علائم پدیدارشده موجب می شود که بیماری را در مراحل اولیه تشخیص داد و درمان کرد. درمان سرطان حنجره در مراحل اولیه باعث ریشه کن شدن بیماری نیز می گردد.

علل محرک در سرطان حنجره

استعمال دخانیات : همانطور که گفته شد کشیدن سیگار یکی از علت های شایع این بیماری به حساب می آید. همگی بارها تاثیرات مخرب نیکوتین بر اندام های بدن را شنیده و میدانید در سرطان حنجره هم تاثیر بسزایی دارد. به همین خاطر اگر از دسته افرادی هستید که همه روزه سیگار می کشید و تمایل ندارید در دسته افراد در معرض سرطان قرار بگیرید بهتر است از همین امروز اقدام به ترک سیگار کنید.

مصرف نوشیدنی های حاوی الکل : نوشیدن الکل نه تنها برای عقل و حواس آدمی مخرب است بلکه علتی محرک برای تسریع روند و پیشرف انواع سرطان ها به حساب می آید.

محیط زندگی : بهتر است برای بهبود و سلامت خود یک بازنگری در ارتباط با محیط زندگی خود داشته باشید. افرادی که محیط کاری آن ها پر از مواد شیمیایی و سموم خطرناک می باشد باید بدانند که این مواد علاوه بر تاثیرات مخربی که بر سلامتی عمومی دارند زمینه ساز بروز بیماری های بسیاری از جمله ، سرطان حنجره نیز می باشند.

سن : این بیماری با روند سن افراد رابطه مستقیم دارد. افراد بالای 50 الی 55 سال در معرض ابتلا به این نوع از سرطان قرار می گیرند.

انواع سرطان حنجره

حنجره در بدن ابزار تولید صدا به حساب می آید که تار های صوتی نیز در حنجره واقع شده اند. تومورهای موجود در حنجره را بر اساس محل تشکیل و قرارگرفتن بر سه قسم تقسیم بندی می شوند: تومورهای فوق چاکنای ، چاکنای و تومورهای زیر چاکنای.

  • تومور های فوق چاکنای :

به تومورهایی که در قسمت فوقانی تارهای صوتی قرار گرفته اند گفته می شود. این نوع تومور می تواند در درون غضروف ها یا در درون بافت های عمیق تر به وجود آیند. افرادی که این نوع سرطان حنجره را دارند عمدتا با علائمی از قبیل ، مزه تلخ در گلو ، تغییر در صدا ، بلع دردناک ، درد گوش و کاهش وزن مواجه هستند.

  • تومورهای چاکنای :

به تومور هایی که قسمتی از تار های صوتی را درگیر کرده است گفته می شود. اکثرا به صورت عمقی گسترده نمی شوند و عمدتا در سطح تارها پدید می آیند. تقریبا افرادی که این نوع از سرطان را دارند علت اصلی بروز این عارضه استعمال دخانیات آن ها می باشد. شایع ترین علامت این تومور چاکنای گرفتگی صداست. ولی در مواردی که سرطان حنجره پیشرفت کرده باشد علائم خلط خونی ، انسداد راه هوایی ، بلع سخت ، گوش درد و سرفه های خشک از دیگر علت های این نوع است. متد های متفاوتی برای درمان این مدل تومور وجود دارد. یکی از این روش ها برداشتن کامل تارهای صوتی است از این فرایند زمانی استفاده می شود که تحرک تارهای صوتی به مشکل برخورده باشند و موجب ورم تیروئید شده باشد.

  • تومورهای زیرچاکنای :

تومورهایی که در قسمت پایینی تارهای صوتی قرار دارند تومورهای زیرچاکنای گفته می شود.عمده این تومورها از گسترده شدن تومورهای چاکنای به عمل می آید. از علائم مربوطه می توان به مسدود شدن راه هوایی و گرفتگی صدا اشاره کرد. اکثرا جراحی تومورهای زیرچاکنای بخاطر پیشرفته بودن و درگیری بالای بیمار نیاز به برداشتن کامل حنجره دارند.

نکات حائز اهمیت برای پیشگیری از ابتلا به سرطان حنجره

به گفته دکتر دادگرنیا بهترین متخصص گوش و حلق و بینی یزد ، امروزه زندگی شهری در کنار رفاه و پیشرفتی که دارد یکسری آسیب ها را نیز به دنبال خواهد داشت به عنوان مثال در شهرهایی که درصد آلودگی هوا توسط سازمان های مربوطه اعلام می شود بهتر است در آن زمان ها از منزل خارج نشوید و یا تحت شرایط ویژه مجبور به خروج شدید بهتر است که از ماسک های مخصوص استفاده کنید تا به مرور این الودگی ها زمینه ساز ایجاد این بیماری در شما نشود.

آیا سرطان حنجره کشنده است ؟

بی تردید هر نوع از سرطان می تواند برای فرد مبتلا خطرناک تلقی گردد. اما شدت میزان مرگبار بودن هر سرطان در افراد با توجه به پیشرفت بیماری متفاوت خواهد بود. اما این نوع سرطان از آن دست سرطان هایی به حساب می آید که اگر سریعتر روند تشخیص آن را در پی نگیرید عوارض جانبی را برای بیمار به دنبال خواهد آورد به گونه ای که فرد صدای خود را از دست داده و در مراحل حادتر حتی می توان موجب مرگ شخص شود.

عوارض جراحی سرطان حنجره چیست؟

پیامد جراحی سرطان حنجره ممکن است به شرایط فردی و همچنین نتیجه‌ی نوع جراحی انجام شده بستگی داشته باشد. اما برخی از عوارض متداول عبارتند از:

  • درد : ممکن است درد و تحرک محدود در منطقه جراحی و حنجره وجود داشته باشد.
  • مشکل در بلع و گفتار : جراحی حنجره می‌تواند تأثیری بر روی عملکرد بلع و تولید صدا داشته باشد. ممکن است در ابتدا دچار مشکلاتی در بلع و سختی در صحبت شوید که با گذر زمان بهبود می‌یابد.
  • تغییر در حس بویایی و چشایی : بعضی از افراد ممکن است حس بویایی و چشایی آنان دستخوش تغییر شود.
  • عوارض جانبی جراحی: مانند خونریزی، عفونت، ترشحات زیاد و تشکیل خونریزی می‌تواند رخ دهد، اما این موارد نادر هستند.

توصیه می‌شود که با پزشک خود در مورد عوارض خاصی که در جراحی ممکن است رخ دهد، صحبت کنید. همچنین پس از جراحی بسته به توانایی بدن خود، استراحت کافی کنید و دستورات پزشک را رعایت نمایید.

مراقبت های بعد از جراحی سرطان حنجره

پس از جراحی سرطان حنجره، مراقبت‌ های پس از عمل بسیار مهم است. در ادامه، چندین نکته برای مراقبت از خود پس از جراحی سرطان حنجره را می‌توان ذکر کرد:

  • استراحت و مراعات درد : پس از جراحی، استراحت کافی برای بهبودی بدن بسیار ضروری است. همچنین در صورت وجود درد، داروهای تجویز شده توسط پزشک را مصرف کنید و راهنمایی‌ هایی درباره تسکین درد را از پزشک خود بگیرید.
  • تغذیه مطلوب : تغذیه سالم و مناسب برای بهبود سریعتر می‌تواند بسیار مفید باشد. ممکن است پس از جراحی، برخی از انواع غذاها و مایعات شامل توصیه های خاصی باشند. در این مورد، پزشک و تغذیه‌شناس مربوطه را مشورت کنید.
  • تمرین صحبت و حرکت دهان: برای بهبود قدرت صحبت کردن و عملکرد حنجره، پس از جراحی ممکن است برای شما تعیین تمرینات و رژیم حرکت دهانی داده شود. این تمرینات را با دقت انجام داده و به همراه نکات و توصیه‌های پزشک خود پیروی کنید.
  • دندان‌ها و بهداشت دهان: بهداشت دهان و دندان‌ ها بسیار مهم است. همواره به هنگام استراحت, بعد از وعده‌ های غذایی و قبل از خواب دهان خود را مسواک بزنید. همچنین در صورتی که نکته‌ های خاصی درباره بهداشت دهان داشتید، با دندان‌پزشک خود مشورت کنید.
  • پیگیری مرتب با پزشک: رعایت تمام دستورالعمل‌ ها و ملاقات مرتب با پزشک و تیم درمانی بسیار مهم است. عوارض یا مشکلات محتمل پس از جراحی را به پزشک خود گزارش دهید.

آیا می‌توان تومور حنجره را با درمان خانگی برطرف کرد؟

درمان تومور حنجره نیازمند تشخیص و مراقبت‌ های حرفه‌ ای است که توسط تیم درمانی مربوطه، شامل پزشکان و متخصصین سرطان درمانی، انجام می‌شود. در مواردی که تومور تشخیص داده شده است، درمان خانگی نمی‌تواند به تنهایی کافی باشد.
درمان تومور حنجره معمولاً شامل جراحی، رادیوتراپی، شیمی درمانی یا ترکیبی از این روش‌ ها است. تصمیم نهایی درمان بستگی به مرحله و نوع تومور بستگی خواهد داشت. پزشکان متخصص توانایی بررسی و درمان صحیح را دارند و می‌توانند به شما راهنمایی کنند.