اکثر افراد در خانواده و اطرافیان خود اشخاصی را دارند که عمدتا با صدای بلند به تماشای تلویزیون می پردازند ، یا در تماس های تلفنی با صدای بلند صحبت می کنند ، بله این افراد به علت اختلال در شنوایی همچین عادت هایی دارند و جالب است در زمانی که به آن ها معترض می شوید که صدایتان بلند است فورا در جواب می گویند که صدا را ضعیف می شنوند. تمامی این موارد که گفته شد از علائم بروز اختلالات شنوایی در شخص است که رنج سنی خاصی نیز برای ابتلا به آن وجود ندارد. در این مقاله قرار است دکتر محمد حسین دادگرنیا ، بهترین متخصص گوش و حلق بینی در یزد ؛ در ارتباط با علت به وجود آمدن و تمامی علائم موجود در این بیماری را ، با شما در میان بگذارد.
اختلالات شنوایی
یکی از بیماری های جدی به حساب می آید که زندگی شخص را از جهت روانی و فیزیولوژیکی تحت تاثیر قرار می دهد. در ابتدا باید با ساختار گوش بیشتر آشنایی داشته باشید تا بتوانید آثار اختلالات شنوایی بر دیگر سیستم های بدن را بیشتر درک کنید.
ساختار گوش
این شماتیک شامل سه بخش زیر می باشد :
- بخش حلزون
- مجاری نیم دایره
- دهلیز
گوش داخلی در بر دارنده گیرنده های شنوایی و تعادلی است. گیرنده های شنوایی موجود در بخش حلزونی گوش امواج صوتی گوش را تبدیل به پیام عصبی می کنند و وظیفه شنوایی را برعهده دارند. گیرنده های تعادلی در مجراهای نیم دایره و دهلیز قرار دارند و در حس تعادل ایفای نقش می کنند.
مشکلات اختلالات شنوایی
کم شنوایی عمدتا بر اثر آسیب گوش داخلی یا عصب به وجود می آید. این عارضه گوش امکان دارد به خاطر نقص مادر زادی ، آسیب ، بیماری ، داروهای خاص ، قرار گرفتن در معرض صدای زیاد یا پیر گوشی به وجود می آید. که اصلی ترین عارضه عدم توانایی شنیدن صدا می باشد.
نشانه های کاهش شنوائی ممکن است شامل مواردی باشد که در زیر به آنها اشاره می شود:
- نشنیدن صداها و گفتار افراد دیگر
- مشکل داشتن در درک کلمات به ویژه در برابر صدای پس زمینه یا در میان جمع
- به سختی شنیدن صدای حروف صامت
- در موقع تماشای تلویزیون و گوش دادن به رادیو به صدای بلند تری نیاز می باشد
- داشتن اختلال در تعادل
علت بروز اختلالات شنوایی چیست ؟
گوش در ظریف ترین استخوان بدن قرار دارد و آسیب به پرده گوش ، گوش میانی و یا گوش داخلی به دلایل مختلف می تواند باعث کم شنوایی و ناشنوایی شود. بیماری عفونت گوش داخلی احتمال دارد موجب کاهش شنوایی و مشکلات تعادلی در فرد شود ، این بیماری زمانی رخ می دهد که ساختار گوش داخلی عفونت کرده و ملتهب شده باشد. این بیماری علت به وجود آمدن وزوز گوش، احساس سرگیجه ، کاهش درصد شنوایی و حالت تهوع در فرد است.
شنوایی چگونه بر تعادل تاثیر می گذارد؟
همانطور که در خطوط بالاتر بیان شد میدانید که اختلالات گوش ممکن است مشکلات زیادتری از اختلال شنوایی را به وجود آورند. به گفته بهترین متخصص گوش و حلق و بینی در یزد ، گوش ها می توانند توانایی راه رفتن ، ایستادن و تعادل را تحت تاثیر قرار دهند. در واقع گوش ها با سایر سیستم های بدن کار می کنند تا به انسان در احساس تعادل ثابت و ایستادن در وضعیت قائم و همچنین کنترل در راه رفتن کمک کنند.
تاثیرات اختلالات شنوایی بر تعادل
اختلالات در شنوایی بر حفظ تعادل شخص تاثیر می گذارد ، نوعی بیماری است که موجب می گردد شخص دچار بی ثباتی و گیجی شود. امکان دارد این عارضه همراه با سر گیجه باشد ، به نحوی که فرد در سر خود احساس چرخش شدید می کند. این حالت ها همگی موجب می شود فرد قادر به حفظ تعادل خویش نباشد.
علائم وجود اختلالات شنوایی در فرد چیست ؟
- سرگیجه
- زمین خوردن
- احساس سقوط داشتن
- سبکی سر
- ضعف
- احساس شناور بودن
- تاری دید
- گیجی یا منگی در هنگام راه رفتن
برخی از بیماری ها و عواملی که موجب می شود فرد دچار کم شنوایی و ناشنوایی شود به شرح زیر است :
-
- آبله مرغان
- اوریون
- مننژیت
- سیفلیس
- برخی از سرطان ها
- و غیره
- انواع کم شنوایی و علت های آن
- کم شنوایی انتقالی
ارتعاشات از گوش خارجی به حلزون درون گوش انتقال پیدا نمی کند ، این مدل از کم شنوایی می تواند به علل های متفاوتی به وجود آید که عبارتند از:
-
-
- تجمع بیش از حد جرم گوش
- گوش چسبناک
- عفونت گوش همراه با التهاب
- پارگی پرده گوش
-
کم شنوایی حسی عصبی
این نوع از اختلالات شنوایی بر اثر اختلال در عملکرد گوش داخلی ، حلزون ، عصب شنوایی یا اسیب مغزی ایجاد می شود. عمدتا آسیب به سلول های مویی در حلزون موجب این عارضه می شود. در زیر می خواهیم علت های بروز آسیب به سلول های مویی را برایتان شرح دهیم:
- افزایش سن
- تکرار صداهای خیلی بلند
- ناهنجاری های مادرزادی
- عفونت گوش داخلی
- ضربه به سر
کم شنوایی آمیخته
این مدل از کم شنوایی ترکیبی از کم شنوایی انتقالی و عصبی می باشد. عفونت های طولانی مدت گوش می تواند هم به پرده گوش وهم به استخوانچه ها آسیب وارد کنند. در برخی موارد می توان به جراحی رجوع کرد و با استفاده از این روش می توان شنوایی را باز گرداند. اما همیشه جوابگو این مشکل نخواهد بود.
نشانه های اختلالات شنوایی در نوزادان
- در سنین 4 ماهگی فرزند شما سر خود را به سمت صدا بر نمی گرداند.
- تا یک سالگی کودک هیچ کلمه ای را بیان نکرده است.
- با شنیدن صداهای بلند کودک هیچ گونه واکنشی از خود نشان نمی دهد.
- نوزاد در هنگامی که در مقابل چشمان او هستید و با او صحبت می کنید به شما جواب می دهد ولی در زمان هایی که از او دورید و دیده نمی شوید به صدای شما پاسخ نمی دهد و یا به ندرت جواب می دهد.
- کودک در ارتباط های شفاهی و شنیداری از دیگر هم سن های خود عقب می ماند.
- کودک مدام در پی پرسیدن سوال ” چی؟ ” است.
- تن صدای کودک بسیار بلند است
- در زمان صحبت کردن ، اصلا کلمات واضحی را استفاده نمی کند.
بررسی اختلالات شنوایی
با توجه به گفته های دکتر دادگرنیا ، متخصص خوب گوش و حلق و بینی در یزد ، چهار نوع اختلال شنوایی وجود دارد ، اختلال در پردازش صدا ، اختلال هدایتی ، اختلال حسگر ، اختلال ترکیبی.
- اختلال در پردازش صدا : علت این نوع از اختلال شنوایی این است که مغز دچار مشکل پردازش اطلاعات شود که در این شرایط در گفتار و جهت یابی صداها به مشکل بر میخورد.
- اختلال شنوایی هدایتی : گوش بیرونی وظیفه عبور دادن صدا را بر عهده دارد. اگر به هر علتی در کار این بخش ایرادی به وجود آید هدایت صدا به درستی انجام نخواهد شد. عفونت ، پارگی پرده گوش ، تجمع مایعات یا جرم گوش ، رشد غیر طبیعی استخوان در گوش میانی و غیره از علت های بروز این عارضه در فرد است. این اختلال یکی از رایج ترین اختلالات شنوایی در کودکان است.
- اختلال حسی : موقعی که عصب شنوایی دچار صدمه ای شده باشد نمی تواند با عملکرد صحیح پیام های شنوایی را به مغز انتقال دهد. این مدل از اختلال شنوایی عمدتا دائمی و غیر قابل درمان است. این عارضه می تواند علت وراثتی نیز داشته باشد و یا حتی در اثر بیماری و روند پیری نیز ممکن است به وجود آید.
- اختلال شنوایی ترکیبی: در مواقعی که فرد دچار دو اختلال شنوایی حسی و عصبی می شود می گویند فرد دچار عارضه شنوایی ترکیبی شده است.
علت ژنتیکی کم شنوایی کودک
- سندروم آلپورت : بیماری وراثتی غالب است و عموما در آقایان بیشتر از خانم ها رخ می دهد. از نشانه های آن اختلالات کم شنوایی و ناهنجاری چشمی است. اکثرا سن شروع این سندروم قبل از دوران بلوغ است.
- سندروم آپرت : ناهنجاری های اسکلتی به خصوص در جمجمه ، فاصله زیادی بین دو چشم و سفت شدن مفاصل از علائم آن است
- کندوپلازی : مدلی هنجاری اسکلتی مادر زادی است که با رشد غضروفی آهسته و تاخیر در استخوانی شدن درون غضروفی مشخص می شود.
- سندروم کلیپ فیل : دلیل اصلی این نوع عارضه ، احتمالا نقص در تکامل مزودرم بوده و در ماه دوم بارداری رخ می دهد.
- سندروم واردنبرگ : این سندروم با کم شنوایی ژنتیکی و ناهنجاری های سیستم پوستی همراه است.
عوارض ناشی از وجود کم شنوایی دائم
-
- تاخیر در رشد طبیعی گفتار و زبان فرزند
- اختلال در برقراری ارتباط با دیگر افراد
- اختلال در خواندن و نوشتن
آیا واکسن کوید 19 سبب بروز اختلالات شنوایی می شود؟
طبق نتایج بررسی های انجام شده نشان دهنده این امر است که تزریق این واکسن هیچگونه تاثیر منفی بر میزان شنوایی افراد ندارد زیرا کاهش درصد شنوایی یک اختلال پزشکی نادر نیست و اشخاص بسیاری در سراسر دنیا دچار کم شنوایی ناگهانی می شوند.
دیدگاه خود را بنویسید